Trda zmes doživela spremembe

Avtor prispevka: , objavljeno 25. aprila 2013 .

 

Čeprav so še ne dolgo nazaj trdili, da bodo zmesi gum spremenili le, če bodo tako zahtevale vse ekipe, pred dnevi pa da večine ekip in dirkačev letošnje zmesi gum ne motijo in bi na njih dirkali še naprej, so se pri Pirelliju odločili, da ekipam od VN Španije naprej ponudi drugačne zmesi, bolj podobne lanskim.

Pred nekaj tedni so pri Mercedesu in Red Bullu javno izrazili nezadovoljstvo z letošnjimi zmesmi gum. Trdili so, da le te kaznujejo boljše dirkalnike, saj gume ne zdržijo sil, ki nanje delujejo, ko dirkalnik skozi ovinek pelje povsem na meji svojih zmogljivosti, zato so od Pirellija zahtevali, da vrne lanske zmesi.

Pirelli je odgovoril, da ne bodo spreminjali zmesi, razen, če bodo tako zahtevale vse ekipe. “Trenutno spremembe zmesi ne podpirajo vse ekipe,” je po VN Malezije pojasnil Paul Hembery, motošportni šef Pirellija. “Če nekaj spremenimo in dva ali trije dirkalniki nenadoma ne bodo več konkurenčni, nekateri drugi pa bodo hitrejši, bomo imeli velike težave. Nekatere ekipe želijo situacijo obrniti v svoj prid,” je dodal Hembery.

Sledil je neuradni sestanek med Pirellijem Mercedesom ter Red Bullom. “Zmesi se bodo spremenile,” je po za tem povedal Mercedesov Toto Wolff. “Po vsej verjetnosti že v Bahrajnu, ali takoj za tem.”

Iz Pirellija je nato prišla novica, da večina ekip edinega gumarja v F1 poziva, naj ne spreminja zmesi gum. “Letos ni nič drugače, kot v prejšnjih letih. Ekipam smo ponudili izziv in nekaterim je to všeč, drugim ne. A pred vsemi je enak izziv. Na koncu konec je večina ekip izrazila željo, da ne spremenimo ničesar,” je ta teden izjavil Paul Hembery. “Morda bomo to morali storiti, toda večina nam polaga na dušo, naj ničesar ne spreminjamo, kljub negativnim izjavam v medijih.”

Hembery je dodal, da je moštvo Red Bull najglasnejše pri željah po spremembah, saj se ostale ekipe bojijo, da bi kakršna koli sprememba koristila aktiualnim svetovnim prvakom. “Najglasnejši so bili pri Red Bullu. Pri drugih pa je tako, da če vidijo eno ekipo, ki vleče v določeno smer, se začnejo upirati tej smeri, saj menijo, da obstaja nek dober razlog, zakaj ta ekipa želi tovrstne spremembe,” je pojasnil Hembery.

Toda po dirki za veliko nagrado so iz Pirellija sporočili, da bo prišlo do sprememb. Od Španije naprej, naj bi ekipam dobavljali bolj vzdržljivo tršo različico gum, ki je bolj podobna lanskoletni.

“Po oceni delovanja gum na prvih štirih dirkah smo se odločili, seveda v posvetu z ostalimi ekipami, da od Španije naprej spremenimo trdo zmes, tako kot smo to storili dve leti nazaj, ko smo v Barceloni prav tako ponudili novo trdo gumo, ki je potem bila v uporabi v preostanku sezone, ” je pojasnil Hembery. “Ta novejša različica trde pnevmatike je bližja lanskoletni. Ekipe bodo tako dobile več maneverskega prostora pri izbiri taktik v kombinaciji z drugimi zmesmi, ki bodo ostale nespremenjene.”

Istočasno so iz Pirellija potrdili, da bodo dirkačem v Monaku ponudili super mehko in mehko zmes, v Kanadi pa super mehko in srednje trdo.