Toto WOLFF: Valtteri BOTTAS je pod HUDIM PRITISKOM

Avtor prispevka: , objavljeno 11. decembra 2020 .

Čeprav sedi v menda daleč najboljšem dirkalniku Formule 1, je Valtteri Bottas letos zmagal le na dveh dirkah. Nazadnje se je osramotil v istanbulskem dežju in v Bahrajnu dvakrat prišel na cilj kot osmi. Šef ekipe Mercedes, Toto Wolff, pravi, da je padec Finčeve forme še bolj viden, ko je bilo zanj prvenstvo dokončno izgubljeno: “O tem se morava še pogovoriti,” dodaja Dunajčan.

Wolff je brezkompromisno analizo Bottasovega dirkanja v tej sezoni naredil v intervjuju v okviru medijskega dogodka na televizijskem kanalu Sky. “Ko bi le vedel zakaj!”, Wolff ugiba o razlogih za slabo formo svojega finskega voznika. “V zadnjih nekaj letih smo videli, da vedno začne dobro in v začetku zmaguje na dirkah. Je popolnoma konkurenčen. Tekmovanje z Lewisom je seveda vse prej kot enostavno. To je bilo doslej za vsakega njegovega moštvenega kolega res težko.”

Toto Wolff, ki je dolgo brezkompromisno zagovarjal svojega finskega varovanca, je tokrat puščico kritik usmeril v njega.

Bottas ima talent in tudi inteligenco: “Ne moreš zmagati na dirki, še posebej ne proti Lewisu Hamiltonu, ali ga premagati v kvalifikacijah, če tega nimaš,” je prepričan Wolff. “Torej je treba samo preiti na stvar, urediti zadeve in ohraniti to raven skozi celo sezono. Le tako lahko osvojiš prvenstvo.”

Wolff hkrati ugotavlja, da je Bottasova situacija pri Mercedesu trenutno “vse prej kot lahka”, “ker je seveda pod hudim pritiskom”. O tem, kaj Wolff s tem konkretno misli, lahko le ugibamo. Verjetno šef ekipe s tem namiguje na dobro predstavo Georgeja Russella v Bahrajnu.

V paddocku Formule 1 je Russellova predstava sprožila naval navdušenja in številni navijači bi želeli videti dvoboj med Hamiltonom in Russellom v srebrni puščici leta 2021. Tudi strokovnjaki, kot je Ralf Schumacher, pravijo: “Bottas je lahko res vesel, da ima pogodbo.”

“Vemo, kaj imamo v Valtteriju,” pojasnjuje Wolff. “V svojih dobrih dneh nikakor ni slabši od Lewisa vsaj v hitrem krogu. Če prevzame vodstvo na dirki, mu običajno uspe, da obdrži to vodstvo in zmaga na dirki.”

Valtteri Bottas se bo odlični predstavi Georgeja Russella na VN Sakhirja sooča s kritikami tudi iz lastnih vrst.

“Letos bi verjetno moral zmagati na več dirkah, če ne bi prišlo do trkov, okvar ali nesrečnega varnostnega avtomobila,” je dejal Wolff. Velja tudi za VN Sakhirja: “Start je bil popolna polomija. V nasprotju z Georgeom, ki je vse storil perfektno.” Načelno je bil Bottas dovolj hiter, a “v zadnjih desetih ali petnajstih krogih je šlo vse v nič”.

In kaj je glede vsega naštetega povedal Bottas? “Ne vem. Lahko samo rečem, da sem imel veliko smole od Imole dalje. Niti ne vem, kdaj sem bil zadnjič na stopničkah!” Enaintridesetletnik dodaja: “Res je, da se na zadnjih dveh dirkah nisem najbolje potrudil. A seveda se ves čas trudim dati vse od sebe. V Formuli 1 ste odvisni od številnih dejavnikov. Včasih je to sreča, včasih to, kar počnete v avtomobilu in zunaj njega.”

Brez odlašanja je Finec priznal: “Lahko samo rečem, da lahko to storim veliko bolje, kot ste v povprečju videli na zadnjih štirih dirkah. Občutek imam, da se moram tam izboljšati. A to so ravno trenutki iz katerih se lahko največ naučimo in to moram izkoristiti v svoj prid.”

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchSpanish