Toto Wolff: “Posledice kazni na minimum”

Avtor prispevka: , objavljeno 8. avgusta 2016 .

Po zaključku prvega dela letošnje sezone Formule 1 je jasno, da Lewisa Hamiltona nič več ne more ustaviti, razen samega sebe, tehnike ter morebitne kazni. S šestimi zmagami v zadnjih sedmih dirkah je Hamilton pridobil dovolj prednosti za uspešen štart v drugi del letošnje sezone in še večjo možnost za ponovno osvojitev naslova svetovnega prvaka. Seveda je tu še Nico Rosberg, vendar ekipa Mercedesa medsebojnih bojev ne podpira in ima tu svoje načrte.

Razen tehnike ima Hamilton lahko še enega sovražnika in sicer pravila. Zaradi velikega števila menjav motorja ter velikega števila opozoril, ga bodo lahko kazni potisnile nazaj. Vendar ga tu, kot rečeno, ščiti ekipa. Tako ekipa Mercedes poleg novega motorja za VN nagrado v Belgiji razmišlja o namestitvi še ostalih novih delov, kar bi lahko Hamiltona postavilo čisto na konec, bi pa tako vse posledice kazni koncentrirali le na eno dirko, kar je za Britanca seveda bolje.

Pravila določajo kazen pri vgradnji ene od šestih komponent in sicer izgubo petih ali desetih mest. So se pa pravila spremenila in se, v kolikor ekipa zamenja več komponent, kazni ne prenašajo v naslednje dirke. In tako ekipa načrtuje zamenjavo več komponent in kazen se bi tako izvedla le na eni dirki, če gre pri komponentah seveda vse po načrtih.

Vendar Toto Wolff noče staviti le na eno dirko. »Mogoče bi lahko novi motor uporabili v Monzi, ostale dele pa že na prvi dirki v  Belgiji. Kakor koli že, posledice kazni bi radi čim bolj zmanjšali. In pri tem je seveda odvisno tudi samo dirkališče, saj v tem primeru potrebujemo dirkališče, ki omogoča čim več prehitevanj, da lahko tako nadoknadimo kazenski zaostanek,« je načrte pojasnil Wolff.

Seveda je menjava odvisna tudi od nadgradenj, ki jih obljublja proizvajalec motorjev Mercedes. »V kolikor bomo hitro dobili obljubljeno nadgradnjo seveda ni ovire, da motor zamenjamo. V kolikor to ne bi naredili bi bil Rosberg v prednosti,« je še dodal Wolff.  Rosberg v letošnji sezoni namreč še ni zamenjal toliko motorjev, da bi zaradi nje dobil kazen, kar seveda zanj predstavlja prednost pred Hamiltonom.  Hamilton je uporabil že vseh pet motorjev, Rosberg pa le tri. In če Mercedes nov motor, glede na poletno pavzo in zaprtje tovarne vseeno uspe pripraviti do prve dirke drugega dela sezone zadnji vikend v avgustu, potem ga lahko brez težav Rosberg uporabi, Hamilton pa bi bil seveda kaznovan. Tako je sama zamenjava dejansko odvisna od novega motorja, saj zamenjava z že obstoječim trenutno ni nujno potrebna, je pa res, da obstoječi zagotovo ne bi zdržal do konca sezone.

»Seveda poskušam iz vsega pridobiti največ koristi, tako za Hamiltona kot za samo ekipo. Tako nam je jasno, da moramo v tem primeru z novim motorjem pri Hamiltonu tudi zaključiti sezono,« je v naprej razmišljal Wolff.

Da vodstvo dirk posamezne dirkače različno obravnava je bilo že večkrat izpostavljeno. Medtem ko so nekateri dirkači za nekatere manevre takoj kaznovani, je Hamilton dobil le opozorila. Tako se je po mnenju nekaterih na dirki za VN Rusije nepravilno uvrstil nazaj v vrstni red, pa za to ni bil takoj kaznovan. V Bahrainu se je v boksih premikal vzvratno, pa ga tudi ni doletela ne denarna ne kakšna druga kazen.  Ga pa te kazni seveda bremenijo v primeru novih napak.

»Zavedam se stanja, če tudi o njem neprestano ne razmišljam in se dodatno ne obremenjujem,« je stanje opisal Hamilton in priznal, da manj ko se s tem obremenjuje, večja je možnost, da podobnih napak ne ponovi.

Foto: Mercedes

2 Comments
najstarejši
najnovejši z največ glasovi
Odzivi na vsebino
Poglej vse komentarje
2
0
Radi bi slišali tvoje mnenje, prosim napiši komentar!x
()
x