Toni Mulec na 9. etapi relija Dakar na visokem šestem mestu

Avtor prispevka: , objavljeno 10. januarja 2023 .

Toni Mulec, sicer novinec na reliju Dakar, je na današnji 9. etapi, ki je potekala od Rijada do Harada, med motoristi končal na odličnem šestem mestu, z zaostankom osmih minut in 46 sekund za zmagovalcem etape, Lucianom Benavidesom.

Mulec je na četrtem merjenju vmesnega časa držal celo tretje mesto, kar bi pomenilo izenačitev doslej najboljše slovenske uvrstitve v etapi slovitega relija, katero je leta 2003 zabeležil puščavski lisjak Miran Stanovnik, a je do konca 358-kilometrske hitrostne preizkušnje izgubil tri mesta.

Drugi slovenski predstavnik, Simon Marčič je v cilj pripeljal na 42. mestu, etapo pa je na skupnem drugem mestu končal Avstralec Toby Price z 1:02 minute zaostanka. Tretji je bil Američan Skyler Howes s slabimi tremi minutami zaostanka.

“V cilju po navadi ne gledam rezultatov, a danes me je novica dosegla takoj, ko sem se ustavil,” je povedal Mulec. “Zelo sem vesel rezultata, a zaradi njega nisem naspidiran,” je dodal in pojasnil, da se bolj kot na današnji dosežek, osredotoča na sredino etapo. “Prihajajo odločilni in najbolj nevarni deli dirke, zato je ključno, da ohranim trezno glavo in mirno kri.”

Mulec je v skupnem seštevku pridobil eno mesto in je trenutno na 26., za vodilnim Howesom pa zaostaja 4 ure, 18 minut in 33 sekund. Howesu v boju za zmago za ovratnik diha Price z le tremi sekundami zaostanka, zelo blizu pa je tudi Argentinec Kevin Benavides, ki za vodilnim zaostaja 5 minut in 9 sekund.

Marčič je s solidno vožnjo pridobil tri mesta, z zaostankom 11 ur, 31 minut in 22 sekund zdaj zaseda 55. mesto.

Med avtomobilisti pa je etapo zaznamovala huda nesreča Španca Carlosa Sainza. 60-letni Sainz in nekdanji zmagovalec relija Dakar je nastopu praktično že pomahal v slovo, saj je bil zaradi bolečin v prsih s helikopterjem na poti proti bolnišnici v Rijadu, a se je po poročanju španske tiskovne agencije EFE med letom premislil in prosil, da helikopter obrne in se vrne na mesto nesreče. Audijevi tehniki so medtem prispeli na prizorišče in zasilno popravili razbit dirkalnik s katerim naj bi se Sainz pripeljal do cilja.

https://twitter.com/dakar/status/1612739851677478912

Na etapi je bil sicer najhitrejši Sebastien Loeb s tremi minutami in 7 sekundami prednosti. Francoz je zabeležil tretjo etapno zmago relija Dakar 2023 in devetnajsto v svoji karieri. Drugi je bil Vaidotas Zala, tretji pa Guerlain Chicherit.

Sebastien Loeb, zmagovalec 9. etape relija Dakar 2023
Sebastien Loeb, zmagovalec 9. etape relija Dakar 2023

Skupno še vedno zanesljivo vodi Nasser Al-Attiyah, ki je preikušnjo odpeljal zadržano in jo z devetimi minutami zaostanka končal na osmem mestu, in sicer z 1 uro, 21 minutami in 57 sekundami naskoka pred Lucasom Moralesom, Loeb pa na tretjem mestu zaostaja eno uro, 43 minut in 8 sekund.

V sredo tekmovalce čaka 624-kilometrska etapa od Harada do Šajbe z vsega 11 kilometri hitrostne preizkušnje.

Če želiš, nam lahko prek PayPala hitro in varno nameniš donacijo. Vsak prispevek nam pomaga, vaša ekipa Svet hitrosti!

Donirate lahko na tej povezavi ->Doniraj

1 Comment
najstarejši
najnovejši z največ glasovi
Odzivi na vsebino
Poglej vse komentarje
Kevin Brinovsek
10 mesecev pred

Svaka čast toni