Todt: Schumacher se je le branil

Avtor prispevka: , objavljeno 18. avgusta 2019 .

Jean Todt, nekdanji šef moštva Ferrari in sedanji predsednik mednarodne avtomobilistične zveze FIA, trdi da se je Michael Schumacher v eni izmed najbolj spornih potez v karieri, le branil pred napadom Jacquesa Villeneuva. Schumacher in Villeneuve sta se vso sezono 1997 borila za naslov svetovnega prvaka in Nemec je pred zadnjo dirko sezone v Jerezu, imel točko prednosti pred Kanadčanom v dirkalniku Williamsa.

Slednji je dirkača Ferrarija napadel in želel prevzeti vodstvo na dirki, a sta s Schumacherjem trčila. Toda za razliko od podobnega incidenta v sezoni 1994, ko je Schumacher trčil z Damonom Hillom in postal prvak, ko je slednji moral odstopiti zaradi poškodovanega dirkalnika, je tokrat kratko potegnil Schumacher, ki je obtičal v pesku, Villeneuve pa se je odpeljal naprej in dirko končal na tretjem mestu in osvojil naslov svetovnega prvaka.

Komisarji so menili, da je Schumacher namenoma trčil v Villeneuva, zato so ga ostro kaznovali in izključili iz končne razvrstitve sezone. Trčenje še danes buri duhove in neti spore med navijači, toda Todt še vedno vztraja, da ni šlo za namerno trčenje, ter da je nagativen odziv na dogodek morda celo neupravičen. “Nisem bil presenečen, saj je to del športne zgodovine,” je povedal. “Vendar pa smo v Formuli 1 videli veliko drugih, precej hujših primerov, kot je bil ta. Le spomnite se na Prosta in Senno, dve sezoni zapored. To je zdaj del zgodovine Formule 1. Takšni kontraverzni dogodki niso vedno dobri, a so del naše zgodbe in zagotovo bomo v prihodnosti videli še kaj podobnega.

Michael se je le branil. Želel je ubraniti svoje mesto. Tega ni opravil dobro, saj mu ni uspelo. Bil je ostro kaznovan, toda 22 let kasneje lahko rečem, da smo zaradi tega postali močnejši, saj smo držali skupaj in nihče ni zapustil moštva. Sprejeti moraš pritisk ter izzive, s katerimi se dirkači soočajo, da dosežejo rezultate. Da dosežejo to, o čemer so sanjali. Včasih pot, da to dosežejo ni racionalna, toda tega v žaru borbe ne vidiš. V tistih trenutkih storiš nekaj, česar ne bi storil, če bi imel čas tehtno premisliti.”

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchPortugueseRussianSpanish