TODT: Pričakujejo se nadaljnje spremembe v pogledu KOLEDARJA 2021

Avtor prispevka: , objavljeno 22. decembra 2020 .

Načrtovanih 23 dirk Formule 1 za sezono 2021, bo spričo svetovnega stanja s koronavirusom težko izvedljivih kot se dejansko načrtuje. V Aziji se borijo že s tretjim valom Covida-19, v ZDA je stanje še naprej napeto in meje v Avstraliji so za vse tujce brez dovoljenja zaprte.

V Veliki Britaniji, kjer ima sedež sedem ekip Formule 1, pa nova mutacija virusa, ki naj bi bil bistveno bolj nalezljiv kot zdajšnja različica, skrbi za udarne vesti in strožja pravila gibanja. Normalni dirkaški dan, v katerem zvezdniki Formule 1 nastopajo pred polnimi tribunami, si je spričo zadnjih dogodkov težko predstavljati. In večina prirediteljev si lahko pristojbine, ki jih plačajo za izvedbo dirk, lahko povrne le preko prodanih vstopnic. Letošnja sezona je bila izjema, saj so večini evropskih prirediteljev odrekli plačevanje pristojbin. Čezmorske dirke pa so možne le, če je plačana celotna pristojbina, česar pa si večina prirediteljev brez gledalcev ne more privoščiti.

Jean Todt, predsednik FIA-e, je prepričan, da bo spričo trenutne situacije s koronavirusom, načrtovani koledar sezone 2021 zagotovo deležen določenih sprememb.

Tako je tačas še zapisano v zvezdah, katere od načrtovanih 23 dirk bodo tudi izpeljane. Tega ne ve tudi Ross Brawn, športni šef Formule 1, ki je nedavno nazaj pojasnil: “Vemo, da se v letu 2021 ne bomo enostavno vrnili v normalnost, kot da bi preklopil stikalo. Virus nas bo še naprej spremljal in zaradi tega moramo ostati zelo previdni.” Tudi Jean Todt, predsednik FIA-e, ne verjame v normalno leto. Na FIA gala prireditvi je pojasnil: “2020 je bila sijajna sezona, v kateri smo doživeli veliko kreativnosti. Kdo bi pred letom dni verjel, da bomo imeli tri dirke v Italiji in več dirk na istih stezah.

Francoz nadaljuje: “Trudili smo se, da bi število primerov Covida-19 v motošportu držali na nizki ravni. Toda na žalost še ni konec,” je opozoril Todt. “Še vedno obstajajo zaprtja in pandemija še zdaleč ni končana. Sicer dosegamo napredek in čakamo na cepiva, vendar pa menim, da bomo kmalu spoznali potencial za prilagoditve koledarja sezone 2021. Menim, da vsaj polovica leta ne bo potekala v normalnih okoliščinah,” tako predsednik FIA-e.         

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchSpanish