TODT: Dominanca MERCEDESA je večja kot je bila FERRARIJEVA

Avtor prispevka: , objavljeno 27. decembra 2020 .

Z letošnjim uspehom se je Lewis Hamilton izenačil z Michaelom Schumacherjem v številu naslovov prvaka, oba sta jih osvojila po sedem.

Za Jeana Todta, predsednika FIA-e, pa to ni edini razlog, da pred Hamiltonom sname kapo. “Bil sem zelo navdušen, vendar s tem nisem čakal do leta 2020. On je postal že sedemkratni svetovni prvak. Torej sem bil še najmanj šestkrat navdušen. Seveda pa sem navdušen tudi nad formo ekipe, nad njeno kontinuiteto.

Lewis Hamilton je letos osvojil sedmi naslov in se izenačil z Michaelom Schumacherjem. Jeand Todt, predsednik FIA-e je navdušen nad uspehi Britanca, toda poudarja, da noben dirkač ni mogel dominirati brez pravega okolja.

Kajti v tem športu noben dirkač ni mogel karkoli doseči brez pravega okolja. In Mercedes je “najboljši primer za sijajen moštveni duh in timsko delo. Tudi Lewisu moram oddati priznanje. Vsakič, ko govori o uspehu, govori o ekipi, ki stoji za njim. Zelo sem navdušen in to seveda tudi pojasni, zakaj so padli rekordi,” tako Todt. Seveda se pri tem same po sebi pojavljajo primerjave s Schumacherjevimi uspešnimi leti pri Ferrariju na začetku tega tisočletja, kjer je kot šef ekipe sodeloval tudi Todt. A Francoz pravi: “Govorimo o različnih osebah, različnih začimbah. Edino, kar lahko zares primerjamo, je teh sedem naslovov. Če to odmislimo, imamo na eni strani zelo strukturirano, organizirano nemško ekipo s posebej talentiranim dirkačem,” analizira Todt.

Kar se tiče primerjave obdobij obeh sedemkratnih svetovnih prvakov, pa Todt trdi, da je dominanca Mercedesa danes veliko večja, kot je to bil primer s Ferrarijem na začetku tisočletja.

In na drugi strani imamo italijansko ekipo z drugačno mentaliteto, z drugačnim pristopom, ki je postala dobro strukturirana in organizirana ekipa in je prav tako imela sijajnega dirkača – Michaela Schumacherja. Vendar bi dejal, da vladavina in dominanca Mercedesa in Lewisa Hamiltona večja kot ta, ki smo jo takrat imeli s Ferrarijem in Michaelom. In dirkalnik je zelo zanesljiv, vsekakor bolj zanesljiv kot takratni Ferrari,” doda Francoz. In konstantnost Hamiltona v zadnjih dveh sezona je najboljši dokaz. Kajti razen druge dirke v Bahrajnu, ki jo je Lewis izpustil zaradi koronavirusa, je v zadnjih dveh letih vse dirke končal med dobitniki točk. “To je izjemno in kaže, da dirkač ne dela napak. Preprosto je znova ta kombinacija.”