To je trik s katerim je Yamaha v Jerezu posegla po trojni zmagi

Avtor prispevka: , objavljeno 28. julija 2020 .

Fabio Quartararo je na VN Andaluzije v Jerezu izkoristil trik, s katerim si je pridobil morda odločilno prednost pred tekmeci iz drugih ekip.

Uradni gumar razreda MotoGP, Michelin, je ekipam pred dirko za VN Andaluzije predlagal postopek, s katerim bi gume bolje pripravili na vroče pogoje v Jerezu.

Francoski proizvajalec gum je moštvom poslal elektronsko sporočilo, v katerem je predlagal, da na jutranjih ogrevanjih mehko zadnjo gumo uporabijo za en počasen ogrevalni krog, en hiter krog ter nato ohlajevalni krog. S tem dirkač posname tanko vrhnjo plast z gume, ki se nato ohladi, preden jo zavijejo v grelce za gume, pod katerimi pa v gumi steče kemijska reakcija, zaradi katere je guma bolj odporna na toploto. Optimalno območje delovanja se spusti za celih deset stopinj, hkrati pa se kasneje pregreje.

Zanimivo je, da so postopek izvedli le štirje dirkači Yamahe, med katerimi je tudi Fabio Quartararo, zmagovalec dirke, poleg njih pa še Suzukijev dirkač Alex Rins. Na dirki se je steza segrela do 60 stopinj Celzija, Quartararo pa se je uspel takoj odlepiti od zasledovalcev. “Ponavadi dirko začnemo na novih gumah, toda tokrat smo se odločili, da z gumo, s katero nastopimo na dirki, odpeljemo tri kroge na ogrevanjih,” je po dirki pojasnil Quartararo.

Foto: Petronas SRT

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchRussianSpanishSlovakSwedish