To je razlog za Ferrarijevo spodletelo taktično potezo

Avtor prispevka: , objavljeno 1. avgusta 2022 .

Pri Ferrariju so pojasnili, zakaj so se odločili Charlesa Leclerca na nedeljski dirki za VN Madžarske na stezo poslati na trdih gumah, kar je povzročilo, da je Monačan iz boja za zmago padel na šesto mesto.

Leclerc je dirko začel na srednje trdih gumah in do prvih postankov vozil na tretjem mestu, dokler pri prvih postankih ni prehitel moštvenega kolega Carlosa Sainza. Monačan je imel pet krogov novejše gume od vodilnega Georga Russella, s čimer je lažje našel pot mimo dirkača Mercedesa. Toda pri drugem postanku je verjetna zmaga Lecleru spolzela iz rok, saj je v 39. krogu zapeljal na drugo menjavo gum, kjer so mu mehaniki na dirkalnik namestili gume najtrše zmesi, katere je v hladnih pogojih težko segrel na optimalno temperaturo.

Dirkač Ferrarija se je tako znašel v nemilosti Maxa Verstappna, ki ga je prehitel. Pri Ferrariju so videli, da Leclerc izgublja veliko časa in so ga 15 krogov kasneje poklicali na še eno menjavo gum, kjer so na dirkalnik namestili najmehkejše gume, s katerimi je naposled končal na šestem mestu.

Šef ekipe, Mattia Binotto je razkril, da so se v ekipi pri odločitvi zanašali na računalniške simulacije, ki so kazale, da bo gume sicer res težje segreti, a bodo nato lažje zdržale do konca dirke.

“Vedeli smo, da bo sledilo nekaj težkih krogov, ko bo treba segreti gume,” je pojasnil Binotto. “Predvideli smo, da bodo počasnejše za 10 do 11 krogov, nato pa naj bi postale hitrejše, v tistem trenutku pa je bilo do konca dirke še 30 krogov. Poskušali smo se ubraniti pred Maxom. Z mehkimi gumami tako dolgega stinta ne bi mogel odpeljati.”

Pred Ferrarijevo menjavo, so podobno taktiko s trdimi gumami ubrali pri ekipi Alpine, kjer sta oba dirkača izgubila kar nekaj časa. Na vprašanje, ali so pri Ferrariju videli težave ekipe Alpine in razmišljali, da ne bi krili Verstappnovega postanka, je Binotto odgovoril: “O tem smo govorili, saj taktika nikoli ni vklesana v kamen. Med dirko vedno spremljamo kaj se dogaja in kako se drugim obnesejo določene gume. Upoštevali smo vse dejavnike in se naposled odločili. Zagotovo odločitev danes ni bila prava.”

Toda bolj, kot napačna izbira gum, je Ferrari po mnenju Binotta na Hungaroringu teplo pomanjkanje hitrosti, kakršno sta kazala v petek. “Pomembno je, da izpostavim naše mnenje, da dirkalnik ni deloval tako, kot smo pričakovali. Nismo imeli hitrosti, kakršno smo pričakovali po petkovih treningih, ko smo opravili tudi simulacijo dirke. Danes so na stezi vladali drugačni, precej bolj hladni pogoji. Danes nismo imeli prave hitrosti, ne glede na to, katere gume smo imeli,” je še dodal.

Foto: HB Press

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchRussianSpanishSlovakSwedish