To bo nov obraz Formule 1 od sezone 2021 naprej

Nov izgled Formule 1 v sezoni 2021
Avtor prispevka: , objavljeno 31. oktobra 2019 .

Formula 1 je predstavila dolgo pričakovana nova tehnična, finančna ter športna pravila za sezono 2021, ko naj bi dirkanje v svetovnem prvenstvu F1 postalo bolj izenačeno in pošteno. Nova pravila je Mednarodni Športni Svèt sprejel soglasno.

Lastniki komercialnih pravi F1, Liberty Media so se kar nekaj časa pogajali z ekipami Formule 1 glede novih pravil, ki naj bi bila znana že junija letos.

Po novem pravilniku bodo moštva v enem letu smela porabiti največ 157 milijonov evrov, čeprav je predsednik mednarodne avtomobilistične zveze FIA, Jean Todt, omejitev proračuna sprejel z dobro mero skeptičnosti.

“Gre za korenito spremembo načina vodenja motošporta in prvič smo se posvetili tehničnemu, finančnemu ter športnemu vidiku na enkrat,” je o novih pravilih povedal Todt. “Pravila za sezono 2021 so plod sodelovanja in verjamem, da gre za velik dosežek,” je še dodal predsednik FIE.

Med najglasnejšimi nasprotniki novih pravil je Ferrari, ki ima pravico do veta na nova pravila. Šef moštva Ferrari, Mattia Binotto je dejal, da bi bila škoda, če bi morali vložiti veto, a je opozoril, da se bodo o tej možnosti odločili, ko bo objavljen rezultat glasovanja.

Nova pravila obljubljajo, da bo Formula 1 v sezoni 2021 in za tem imela:

  • Dirkalnike, s katerimi se bodo dirkači med sabo lažje borili na stezi
  • Bolj izenačeno dirkanje
  • Šport, kjer bo uspeh odvisen od tega, kako dobro bo moštvo porabilo svoj proračun, ne kako velik bo le-ta
  • Šport, ki je obenem boljši posel za vse, ki v njem sodelujejo in ki bo bolj privlačen za nova moštva
  • Šport, ki bo še naprej najvišji razred dirkanja za svetovno prvenstvo, ter popoln predstavnik najnovejše tehnologije.

 

 

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchPortugueseRussianSpanish