Tilke odgovarja kritikom

Avtor prispevka: , objavljeno 18. maja 2020 .

Hermann Tilke, arhitekt dirkaški stez se je odzval na eno izmed glavnih kritik, ki se navezuje na steze, ki jih načrtuje za Formulo 1.

“Včasih začutim potrebo po tem, da se odzovem na te kritike,” je nizozemskim medijem zaupal Tilke, ki se je podpisal pod številne steze na trenutnem koledarju Formule 1. Med temi so Bahrain, Kitajska, Abu Dhabi,…

“Vedno smo kritizirani zaradi izletnih con. Ampak te so v moto-športu neizogibne. Če dirkalnik trči v zaščitno ogrado pri 50 km/h se v njen naredi luknja, dirkaču pa ni nič. Če motorist zadane ogrado pri takšni hitrosti se lahko poškoduje ali še kaj hujšega.”

Velik napredek pri varnosti se je v Formuli 1 zgodil po smrti Ayrtona Senne.

“Strah je bil še posebej upravičen po katastrofalnem vikendu v Imoli leta 1994. Takrat so se zgodile precejšnje spremembe, kar je bil povsem pričakovan pristop. Nekateri pa so sedaj že mnenja, da z varnostjo že pretiravamo.”

“Menim, da smo sedaj že v obdobju, ko lahko načrtujemo manj izletnih con, a le v primeru, ko na teh dirkališčih ne bodo nastopali tudi motociklisti. Malo zaboli, ko pride Formula 1 na kakšno dirkališče, kjer vozijo tudi motociklisti in po vsem trudu, ki si ga vložil vanj začnejo deževati kritike o izletnih conah.”

“Vidijo te cone, ki za dirkalnike nimajo pravega smisla in rečejo ‘spet Tilke’. Nihče pa ob tem ne pomisli, da so pogosto namenjena za motorje.”

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchRussianSpanishSlovakSwedish