Test vozila BMW x4

Avtor prispevka: , objavljeno 26. septembra 2014 .

Danes sem se zapeljal z novim, edinstvenim BMW X4. Ta pomanjšana različica BMW X6 je prava paša za oči, saj z ostrimi in agresivnimi linijami kar privablja poglede mimoidočih. Pod pokrovom motorja je v vrsto postavljen dizelski 6 cilindrski motor, s prostornino 3.0L, ki premore 258 konjskih moči, ter z odličnim sistemom prenosa pogona na vsa štiri kolesa xDrive, uspešno pelje po vseh terenih. Na voljo so še trije bencinski motorji s prostornino 2.0L, 2.8L,3.5L, ter še dva dizelska motorja 3.5L ter 2.0L. Poraba avtomobila je dobra, glede na faktorje, ki jo zaznamujejo. In sicer s porabo okoli 6L/100km, ni ravno žejen. Se pa pri bencinskih malo poveča, vendar ne drastično. Okoli 8L/100km, je za mestnega terenca, zelo solidna poraba. Sedeži so zelo udobni, volan ima posebno športno obliko, ter znakec ///M na dnu volana ima poseben čar, ki da vozniku občutek, da je v zelo posebnem avtomobilu. Funkcije za uravnavanje glasnosti, nastavitev tempomata, menjava radijskih postaj, povezava z mobilnikom, vse to je mogoče opravljati z gumbi na volanu. Osemstopenjski samodejni menjalnik omogoča enostavno ter varčno vožnjo, če želimo vzeti vajeti v svoje roke, pa s premikom ročke v levo, dobimo kontrolo nad prestavljanjem z ročkami na volanu.Ročno upravljanje menjalnika je izvrstno narejeno, saj nima prestavljanje nobenega zamika med pritiskom na ročko ter dejansko prestavo. Na voljo so tudi štirje načini vožnje, eco, comfor, sport in Sport+.

Pri ekonomični vožnji so menjave v višje prestave hitre, ter pri nizkih obratih omogočajo skoraj 1000 prevoženih kilometrov z enim polnim tankom. Start-stop funkcija ugasne vozilo pri popolni zaustavitvi avtomobila, kljub temu pa vse funkcije delujejo normalno. Comfort način vožnje je zelo udoben, kot pove že ime samo, vzmetenje se zmehča, vožnja postane tišja in udobnejša. Pri vzvratni vožnji se nivo glasnosti radia zniža, na display-u se prikaže vzvratna kamera, ki glede na smer volana prikaže določeno pot, kam bo vozilo zapeljalo, ter ob možni oviri začne prijetno piskati. Sport in sport+ pa vse bolj zaostri. Vzmetenje postane trdo, obrati se povišajo ter prestavljanje postane poznejše. Tu avtomobil pokaže vse svoje zmogljivosti in moram priznati da ta 258 konjski 3-litrški motor ni ravno počasen. Turbina odlično opravlja svoje delo, saj turbo luknje praktično ni. Zelo hitro dobite želeno hitrost, tako v mestu kot na avtocesti, kjer motor kar ne izgublja na moči. Od 0 do 100 km/h potrebuje le 5.8 sekund, končno hitrost pa doseže 234 km/h. Med sport in sport + je razlika ta, da pri sport + vozilo avtomatsko ugasne sistem DSC (sistem proti zdrsu vozila), kar pa ni priporočljivo za neizkušene voznike, saj ima avtomobil kljub teži, ogromno moči. Na zadnjih sedežih je presenetljivo veliko prostora za premikanje, sedenje je udobno, prostorno kljub nizki strehi. Tudi v prtljažniku je dovolj prostora za vso prtljago, ki jo potrebujemo za daljša potovanja.

Večja napaka je ta, da sovozniki nimajo na streho pritrjenih ročk, za katere se lahko primejo ob hitrem manevriranju avtomobila. Druga negativna stvar je vidljivost. Zaradi nizko vbočene strehe, je zadnje steklo izjemno majhno in je vidljivost v vzvratnem ogledalu zato zmanjšana. Vendar pa to niti ni tak problem, saj ni važno koga ste prehiteli v tem hitrem mestnem terencu, ob vzvratni vožnji se pa prižge kamera. Največji problem torej, pri BMW x4 je cena. Kljub temu da je nov avtomobil, pa se mi zdi 62.000 € nekaj tisočakov več kot bi lahko zahtevali. Za podobno ceno lahko kupite večjega, močnejšega BMW x5M, vendar pa ima x4 vseeno čar posebnosti. Sicer se pa gibljejo cene od 49.000 pa do 69.000€, odvisno od dodatne opreme ter vrste motorja.

 

Iskrena zahvala gre A-Cosmos d.d., Ljubljana za omogočeno testno vožnjo.

 

This slideshow requires JavaScript.

 

39 Comments
najstarejši
najnovejši z največ glasovi
Odzivi na vsebino
Poglej vse komentarje