Telemetrija potrjuje Rossijevo brco

Avtor prispevka: , objavljeno 2. novembra 2015 .

Pri Hondi trdijo, da imajo telemetrične podatke, ki potrjujejo domneve oziroma dokazujejo trditve Marca Marqueza, da je Valentino Rossi med prerivanjem v Sepangu brcnil v ročko prednje zavore na njegovem motorju in s tem povzročil padec.

“Jasno je, da je Valentino Marca namerno rinil proti zunanjemu robu steze, kar je proti pravilom,” je povedal podpredsednik HRC, Šuhei Nakamoto. “Marc ni imel druge izbire, kot zapeljati navzvez, podatki z njegovega motorja pa kažejo, da čeprav je motor “pobral” s čimer je poskušal preprečiti stik z Valentinom, je na ročka njegove prednje zavore med tem nenadoma doživela udarec, ki je povzročil zavorni moment prednje gume, kar je povzročilo padec. Menimo, da je da pritisk na zavoro posledica Rossijeve brce, zbrani podatki z Marcovega motorja pa so na voljo vsem pri Dorni, FIM ter novinarjem, ki želijo preveriti,” je povedal Nakamoto.

Rossi je na zaslišanju pred komisarji zanikal, da je brcnil navzven proti Marquezovemu motorju, komisarji pa tudi niso imeli na razpolago dovolj jasnega video posnetka. Italijan je posledično obdržal točke z dirke v Maleziji, je pa po dirki dobil tri kazenske točke zaradi “neodgovorne” vožnje.

Zaradi zbranih štirih točk, potem ko je eno že dobil na kvalifikacijah v Misanu, bi moral zadnjo dirko v Valenciji, ki bo ta konec tedna, začeti z zadnjega mesta. Toda dirkač Yamahe še ni rekel zadnje, saj se je na izrečeno kazen pritožil na Arbitražno športno sodišče v Švici, kjer bodo o njegovi kazni odločali v petek. Sodišče kazen lahko zmanjša, ali pa povsem odpravi, v primeru da pa Rossi s svojimi odvetniki sodnikov ne bo uspel prepričati, bo kazen ostala, takšna kot je in v boj za letošnji naslov prvaka se bo podal z zadnjega mesta.

Foto: Honda