Tehnična direktiva je najbol udarila Mercedes in Aston Martin

Avtor prispevka: , objavljeno 26. septembra 2023 .

FIA je po dirki v Monzi napovedala novo tehnično direktivo, ki je v glavnem omejila trike, ki omogočajo upogibanje krilc, pa tudi trike, ki omogočajo upogibanje dna dirkalnika. Čeprav pri uvedbi novosti niso poimenovali moštev, proti katerim naj bi bili ukrepi uperjeni, pa je v taboru Mercedesa in Ferrarija zavladalo tiho upanje, da bosta dirkalnika Red Bulla od Singapurja naprej lažje dosegljiva.

In to se je v Singapurju tudi zgodilo. Pri Red Bullu so tekmece opozorili pred prezgodnjim veseljem, saj so v Milton Keynesu že dolgo pred začetkom dirkaškega vikenda pričakovali največ težav na precej specifičnem dirkališču. Lewis Hamilton je bil sicer v izjavah za javnost nekoliko zadržan, a je namignil, da bo zelo sumljivo, če Red Bull na VN Japonske ne zmaga s 30 sekundami prednosti.

Na drugi strani pa je Max Verstappen zlobnim jezikom zabrusil, da bo v Suzuki zmagal z 20 sekundami prednosti in nato na kvalifikacijah, potem ko je dobil vse tri proste treninge, osvojil pole position z več kot pol sekunde prednosti pred Landom Norrisom.

Kot da dominantna prednost v boju s štoparico ne bi bila dovolj, je nato privoščljivcem dejal, da naj grejo “posesat jajce” in na dirki zmagal z 19.3 sekunde prednosti. Nizozemec je na trenutke na obrabljenih gumah vozil hitreje od tekmecev na svežih. To je dovolj, da nas je prepričal, da tudi ta tehnična direktiva na Rdeče Bike ni vplivala po željah tekmecev.

So se pa v težavah očitno znašli pri Srebrnih Puščicah in Aston Martinu. Slednji se je na prvih dirkah sezone, če se še spomnite, kazal kot moštvo med premočnim Red Bullom, ki je bil za odtenek prehiter, ter ostalimi, predvsem Mercedesom in Ferrarijem. A že prve spremembe v Azerbajdžanu, ko naj bi FIA ekipo pozvala k določenim spremembam, so botrovale k padcu forme, po Singapurju pa se zdi, da so povsem zašli s prave poti. Še v Miamiju so z novim zadnjim krilcem dosegli Red Bullu enako aerodinamično učinkovitost, v Suzuki pa je Fernando Alonso za Verstappnom zaostal za skoraj 75 sekund.

“Na ravninah nam manjka hitrosti,” je po dirki povedal Španec. “Še ko aktiviramo DRS nam dirkalniki pred nami zlahka bežijo.” In besede dvakratnega svetovnega prvaka potrjujejo tudi podatki o hitrostih na ravninah, kjer je Alonso dosegel največ 324km/h, medtem ko je Charles Leclerc dosegel celo 331km/h. Max Verstappen je bil sicer najpočasnejši na stezi, saj je bila njegova najvišja hitrost vsega 310km/h, a je potrebno pripomniti, da na dirki ni uporabljal DRS-a, medtem ko je na kvalifikacijah z njim dosegel 335km/h.

Nekoliko bolje od Aston Martina so jo odnesli pri Mercedesu, kjer je Lewis Hamilton dosegel največ 327km/h, Russell pa 323km/h. Razlika v hitrosti zgovorno priča, da v nemški ekipi pridno iščejo pravo pot, na katero bodo postavili dirkalnik W15 za 2024, toda v boju za drugo mesto v konstruktorskem prvenstvu jim za ovratnik že pošteno diha Ferrari, ki je v Suzuki z novim dnom občutno izboljšal voznost SF23 in za Mercedesom zaostaja le še 20 točk.

Posnemanje Red Bull pa se je najbolj izplačalo ekipi McLaren, ki je po voznih lastnostih postal najbolj podoben Red Bullu RB19, kar je ekipi omogočilo uporabo krilca, ki ustvarja manj podtlaka in s tem tudi manj upora. Lando Norris in Oscar Piastri sta tako na kvalifikacijah, kot na dirki, bila največji tekmec Verstappna, pa tudi sicer so v točkovanju prvenstva samo od Silverstona naprej proti Ferrariju pridobili 10, proti Mercedesu 14, proti Aston Martinu pa kar 76 točk.

Če želiš, nam lahko prek PayPala hitro in varno nameniš donacijo. Vsak prispevek nam pomaga, vaša ekipa Svet hitrosti!

Donirate lahko na tej povezavi ->Doniraj