Tatiana Calderon prvič v dirkalniku F1

Avtor prispevka: , objavljeno 31. oktobra 2018 .

Tatiana Calderon, 25-letna Kolumbijka, je v torek sedla v dirkalnik C37 moštva Sauber in odpeljala 23 krogov na stezi Autódromo Hermanos Rodriguez, torej nekaj manj kot 100 kilometrov, kolikor je najvišje dovoljena kilometrina v takšnih primerih. Calderonova, ki sicer dirka v seriji GP3, je z moštvom opravila “snemanje promocijskega materiala”, pri tem pa je vozila s “promocijskimi” gumami, ki po oprijemu niso podobne gumam, s katerimi dirkajo dirkači. Stem je postala prva ženska voznika, ki je vozila dirkalnik Formule 1 po letu 2015, ko je za moštvo Williams na prostem treningu nastopila Sise Wolff (žena Tota Wolffa, šefa moštva Mercedes).

“To je bila neverjetna izkušnja,” je povedala. “Moč, zaviranje, oprijem dirkalnika, vse to je neverjetno in na stezi sem se počutila zelo prijetno. Po nekaj krogih se navadiš na hitrost in potem sem se zelo zabavala. Rada bi se zahvalila moštvu Alfa Romeo Sauber ter sponzorjem ,ki so mi omogočili to izkušnjo.”

Tatiana letos zaseda šestnajsto mesto v prvenstvu GP3, ki je stopnička pred Formulo 2, ki zatem ponavadi vodi do Formule 1. Z devetimi osvojenimi točkami in dvema dirkama do konca sezone pa upa, da ji bo prihodnjo sezono uspelo napredovati v prvenstvo F2. “Počasi sestavljamo koščke,” je pojasnila glede svoje prihodnosti. “Veliko je odvisno tudi tega, kateremu moštvu se predstaviš s svojim proračunom. Toda naš namen je, da pridem v Formulo 2, ki je obvezna, če hočeš nekoč nastopiti v Formuli 1. Tam bi se res rada nekoč preizkusila, saj spremljam vse dirke in včasih se tam odvijajo najboljše. Dirkalnik Formule 2 mi precej bolj ustreza pri postankih v boksih. Zdaj imam težave s kvalifikacijami, ki pa v F2 niso tako pomembne,” je še dodala.

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchPortugueseRussianSpanish