Tako imenovani DONUTS so ubijalci za MOTOR in MENJALNIK

Avtor prispevka: , objavljeno 26. decembra 2020 .

Po prečkanju ciljne črte v Abu Dabiju, sta Lewis Hamilton in Valtteri Bottas zaključek sezone proslavila še z nekaj Donutsi na ciljni ravnini.

Inženirji si ob tem vedno zakrijejo obraz, saj tega ne želijo videti, čeprav po zadnji dirki tega ne jemljejo več tako resno. Kajti motor in menjalnik se po finalu sezone se ne uporabita več. “To seveda ni dobro,” pravi James Vowles, šef strategov pri Mercedesu, na vprašanje, kako škodljivi so ti Donutsi za komponente. “Če se vrtiš v krogu, potem je motor skorajda na limitu. Pri menjalniku pa je odvisno, kako sproščaš zmogljivost. Če to storiš postopoma, je dobro.” Permanentne poškodbe menjalnika še niso opazili, toda to za konstrukcijo vsekakor ni dobro.

Tako imenovani Donuts, ki so postali tradicija finala sezone v Abu Dhabiju, so nekaj, zaradi česar si inženirji zatisnejo oči, kajti to za motor in menjalnik ni dobro.

Naš dirkalnik ni bil narejen za to, da se zadnja kolesa vrtijo 30 sekund ali minuto,” tako Vowles. Povrhu pa je potrebno misliti na to, da je Mercedes dva dni pozneje v Abu Dabiju opravil še test mladih dirkačev – prav s tema dirkalnikoma. Toda Mercedes je v ta namen v dirkalnik vgradil druge komponente. In medtem ko sta Hamilton in Bottas na ciljni ravnini vrtela svoje “krofe“, pa so vsi zaman iskali Maxa Verstappna. Pri Mercedesu so vprašali pri odgovornih Red Bulla, zakaj se Max ni pridružil. “Menim, da je šlo za komunikacijsko težavo,” pove Vowles.   

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchSpanish