Avtoslalom Ljubečna 2013

Avtor prispevka: , objavljeno 10. oktobra 2013 .

Atraktivno avtomobilistično prireditev pripravljajo to nedeljo, 13. oktobra, na avtopoligonu Ljubčena. Več kot 80 voznikov iz treh držav je že prijavljenih za spretnostno vožnjo z dirkalnimi avtomobili, tekmovalcem se bodo pridružili tudi vozniki s svojimi serijskimi vozili. Proga bo zanimiva tako za voznike kot za gledalce, s tem pa želijo organizatorji iz AMD Šempeter na svoj način prispevati k varnosti na naših cestah in k zmanjšanju števila prometnih nesreč. Svojevrstna atrakcija bo formula student GPE13, dirkalnik so namreč zasnovali študenti mariborske strojne fakultete. Najstarejši tekmovalec, ki se bo spopadel s progo, je 73-letni Ferdinand Löschnig, Avstrijec, ki še vedno aktivno tekmuje v avstrijskem prvenstvu.

Prednost takšnih avtoslalomov je, da se lahko na tekmovanje prijavijo vsi, ki imajo opravljen vozniški izpit in avtomobil. »Vozniki lahko pridejo z vsakdanjimi vozili, torej točno takimi, kot jih uporabljajo vsak dan za vožnjo do trgovine ali na delo. Serijska vozila so uvrščena v posebno kategorijo, tako da imajo enakovredno možnost za zmago znotraj kategorije,« je razložil Saša Friedrich, predsednik AMD Šempeter. S tem je avtoslalom dosegljiv tudi amaterjem in je verjetno eden najcenejših avto-moto športov na sploh. Tekmovanje predstavlja neke vrste trening za voznike na sploh, ki lahko tako na varnem poligonu preizkusijo svoj avtomobil do skrajnih mej. »Te izkušnje pa se kot dragocene izkažejo tudi kasneje, v vsakdanjem prometu, ko pride do kakšnih nenadnih situacij, za katere pa vsi skupaj upamo, da bi jih bilo čim manj,« je dodal Friedrich.

Tekmovanje v avtoslalomu je bilo v Celju popularno že pred desetletji, člani AMD Šempeter pa so to strast do atraktivnih voženj oživili v zadnjih letih. Vsi, ki jih takšno tekmovanje zanima, se lahko za vožnjo prijavijo tudi na dan prireditve od 6.30 do 7.30 ure. Skozi ves dan se bodo zvrstile tri tekmovalne vožnje, prva se začne ob 8.30, nadaljni potek je odvisen od skupnega števila prijavljenih. Med pavzami bo na ogled vožnja z dirkalnikom GPE13 in gokarti. Predviden zaključek tekmovanja s podelitvijo pokalov je ob 17.30 uri.

Če želiš, nam lahko prek PayPala hitro in varno nameniš donacijo. Vsak prispevek nam pomaga, vaša ekipa Svet hitrosti!

Donirate lahko na tej povezavi ->Doniraj