Svet hitrosti: 15 najbolj branih novic leta 2020

Avtor prispevka: , objavljeno 31. decembra 2020 .

Letošnje leto, od katerega se poslavljamo, je bilo polno izzivov tudi na področju moto športa. Na svet-hitrosti.com vam predstavljamo 15 najbolj branih novic preteklega leta.

1. Odpoved prve dirke MotoGP v Katarju

Petnajsta najbolj brana novica je udarila na 1. marec, ko je svet že dodobra pretresla epidemija korona virusa, zaradi katere je bila premierna dirka sezone MotoGP odpovedana, VN Tajske pa začasno prestavljena.

2. MotoGP: Rossi v pogajanjih z Aprilio, Yamahin knockout Ducatija

Carlo Pernat je 1. februarja izdal, da naj bi se Valentino Rossi z Aprilio pogajal za dirkaški sedež v sezoni 2021, Yamaha pa je po njegovem mnenju nokavtirala Ducati, ko je s trga dirkačev umaknila Fabia Quartararoja.

3. MotoGP: Lorenzo znova na Yamahi, Pedrosa najhitrejši na “shakedownu”

Težko pričakovani trenutek, ko naj bi se Jorge Lorenzo na shakedown testu MotoGP na stezo spet zapeljal z Yamaho. Najhitrejši čas je dosegel testni dirkač KTM-a, Dani Pedrosa, smo pa prvič videli Alexa Marqueza na Hondinem motociklu.

4. MotoGP: Tragedija, v kateri je Tito Rabat ostal brez obeh starih staršev

Koronavirus je udaril tudi v domu družine Rabat. Takratnemu dirkaču moštva Avintia je zaradi dolgotrajne bolezni umrl dedek, le štiri dni kasneje pa za posledicami okužbe z virusom Covid-19 še babica.

5. Formula 1 in MotoGP na dvotaktni pogon

Tehnični šef Formule 1, Pat Symonds je napovedal, da bi v tako dirkalnike Formule 1, kot tudi MotoGP, v bodoče lahko poganjali dvotaktni motorji.

6. Aprilia predstavila svoj letošnji motocikel

Aprilia je pred shakedown testom predstavila nov motocikel radikalnega videza.

7. Jorge Lorenzo bi moral biti zamenjava za Valentina Rossija

Šef Yamahinega moštva MotoGP, Lin Jarvis je razkril, da se je Jorge Lorenzo Yamahi sprva pridružil kot zamenjava za Valentina Rossija, ki naj bi prestopil v Formulo 1 s Ferrarijem.

8. Anthony West: Rossiju in Marquezu so dovolili goljufati

Američan Anthony West je bil zaradi dopinga ostro kaznovan s strani zveze FIM. Nekdanji dirkač MotoGP in Superbike je trdil, da mu zveza FIM zgolj podtika, v javnost pa je lansiral še obtožbe, da so Marcu Marquezu in Valentinu Rossiju dovolili goljufati. Izjave je proti koncu leta ponižno vzel nazaj, toda mačka je ušla iz žaklja…

9. Dvoboj Marquez proti Rossiju na virtualni stezi

Zamaknjen začetek sezone MotoGP je botroval nadomestnim “dirkam” v virtualnem svetu. Tako dirkači Formule 1, kot MotoGP so se med sabo pomerili v simulacijah dirkanja, na prvem MotoGP ePrixu pa naj bi se med drugim pomerila tudi Valentino Rossi in Marc Marquez

10. Rossi namesto v pokoj, k Petronas Yamahi

Že tretji dan novega leta je Valentino Rossi razkril, da bi bil pripravljen prestopiti v poltovarniško moštvo Yamahe, Petronas SRT. V tistem trenutku je sicer še tehtal možnosti, a kasneje med sezono je tudi prišlo do pričakovanega prestopa.

11. Lorenzo razkril nove barve Yamahinega motocikla

Jorge Lorenzo se je vrnil v tabor Yamahe in sicer kot testni dirkač. Španec je pred začetkom zimskih testiranj objavil računalniško izdelane fotografije svoje štartne številke in čelade na Yamahinem motociklu, s katerimi je tudi razkril barve s katerimi je ekipa nastopala med sezono.

12. Srečanje avtomobilskih navdušencev ob idiličnem Bloškem jezeru

Običajne novice o Formuli 1 in MotoGP je tokrat nadomestilo poročilo s srečanja avtomobilskih navdušencev “Cars&friends by the lake”

13. Yamaha uradno potrdila prestop Quartararoja, usoda Rossija ni znana

Yamaha je potrdila, da se bo prihodnjo sezono Mavericku Vinalesu v tovarniški ekipi pridružil Fabio Quartararo. Kaj je to pomenilo za Valentina Rossija se takrat še ni vedelo.

14. Rossijeva zmaga nad inženirji

Valentino Rossi je moral v svoji garaži doseči “politično” zmago, da je lahko motocikel nastavil po svojih željah in dosegel napredek.

15. Marquez načrtuje šokantno vrnitev v Jerezu

Marc Marquez je šokiral z napovedjo, da se želi vrniti že na drugo dirko sezone v Jerezu, le tri dni po operaciji zlomljene roke.

Foto: Honda

Če želiš, nam lahko prek PayPala hitro in varno nameniš donacijo. Vsak prispevek nam pomaga, vaša ekipa Svet hitrosti!

Donirate lahko na tej povezavi ->Doniraj