Suzuki: Vinales lahko z nami piše zgodovino

Avtor prispevka: , objavljeno 28. aprila 2016 .

Kje bo prihodnjo sezono dirkal mladi Maverick Vinales za zdaj ostaja odprto vprašanje. Najmlajši dirkač razreda MotoGP tehta med dvema možnostima in sicer, da prestopi k Yamahi, kjer bi dirkal ob Valentinu Rossiju namesto Jorgeja Lorenza, ali pa da ostane pri Suzukiju.

Tam šef moštva Davide Brivio pravi, da so naredili vse, kar je bilo v njihovi moči, da Mavericka prepričajo, naj ostane, a kot je čutiti, se je Španec odločil za menjavo delodajalca. “Že lani smo predstavili svoj program razvoja motorja,” je pojasnil Brivio, ki je pred leti Valentina Rossija od Honde zvabil k Yamahi. “Vedeli smo, da se bo Maverick odločil po prvih treh ali štirih dirkah letošnje sezone, zato smo morali napredovati in mislim, da nam je to uspelo. Šasija motorja je bila dobra, zdaj pa je s standardno elektroniko boljši tudi pogonski agregat, zaradi česar je celoten paket bolj konkurenčen. Delo pa seveda ni končano, saj bomo nove dele nameščali preko cele sezone, a bo do takrat morda že prepozno, da ga prepričamo,” je dodal.

V primeru, da bo prihodnjo sezono postal moštveni kolega Rossija, ga zagotovo čaka težak izziv, hkrati pa tudi dobra priložnost, da se izkaže. Brivio, ki je bil nekaj časa član moštva Yamahe, pozna Italijana, toda Vinalesa noče strašiti pred prestopom. “Kadar govoriva, govoriva le o Suzukiju. Kaj ga čaka ob Valentinu, bo videl sam, jaz mu le pojasnim, kaj lahko dosežemo skupaj. Ne želim mu razlagati, kaj ga čaka pri Yamahi, to bo moral videti sam. Če bo ostal, nam lahko pomaga izboljšati motor in ve, da je v našem moštvu lahko številka ena.

Če bo ostal in zmagal z nami, lahko postane legenda, medtem ko bodo pri Yamahi zmage od njega pričakovali vnaprej. Če nam skupaj uspe, bo zgodba prav romantična, saj smo skupaj začeli z nule. Bili smo novo moštvo, on pa je bil nov dirkač v MotoGP. Če vzamemo drugega dirkača in zmagamo, bo tudi to zelo lepo, vendar ne bo enako. Seveda se bo moral odločiti sam, morda mu je vseeno. Morda želi le zmagati.”

Brivio pa ne verjame, da se je Vinales že odločil, kaj bo storil, čeprav morda v srcu čuti, kaj bi rad. “Če bo odšel, mu želim veliko uspehov in vse najboljše. Privoščim mu zmage. Ali mu bo žal lai ne, bo pokazal čas. Če z Yamaho osvoji pet naslovov svetovnega prvaka bo verjetno prepričan, da je ravnal prav. Če mu to uspe s Suzukijem pa prav tako. Vendar če ostane in ne bo zmagal, bo verjetno prepričan, da se je odločil narobe,” meni Brivio, ki je pojasnil, da Vinalesu za odločitev niso določili roka, čeprav bi radi, da se vse skupaj razreši čimprej. “Morda bo vse znano med dirko v Franciji in Mugellu, saj menim, da pri Yamahi z odločitvijo ne bodo želeli odlašati predolgo.”

Kdo pa bi pri Suzukiju nadomestil Vinalesa? “Čakamo na njegovo odločitev, zato nismo podali uradnih ponudb drugim dirkačem, smo pa govorili z menedžerji nekaterih dirkačev, saj jih je kar nekaj izkazalo zanimanje. Pred odločitvijo pa bomo preučili vse možnosti, vključno z dirkači iz nižje kategorije,” je še pojasnil Brivio.

Foto: Suzuki