Suzuki: Joan Mir je nekaj posebnega

Joan+mir+prvak+2020+motogp+suzuki+2312
Avtor prispevka: , objavljeno 17. novembra 2020 .

Ko je Joan Mir v nedeljo po sedemindvajsetih krogih v Valencii ciljno črto prečkal na sedmem mestu, si je 23-letni Španec krono v MotoGP zagotovil že dirko pred koncem prvenstva. S tem je Suzukiju privozil prvi naslov v kraljevim razredu svetovnega prvenstva v motociklizmu po Kennyju Robertsu ml. leta 2000.

Vodja ekipe Suzuki Ecstar, Davide Brivio se z nasmehom na obrazu spominja tega zgodovinskega trenutka: “Bilo je pravzaprav zelo čudno. Ta trenutek sem sanjal že vrsto let, odkar sem začel delati za Suzuki. Mogoče je bila to napetost, toda ko je Joan prečkal ciljno črto, sem se počutil nekako prazno in mislil sem si; ‘Kaj naj storim zdaj?’ Niti nisem imel moči za veselje, nekaj sekund sem bil kot otopel. Potem pa so se vsi objeli in tudi jaz sem se sprostil. Priznam pa, da mi je bilo čudno. Še vedno razmišljam o vsem tem,” je dodal Brivio.

Tudi ure kasneje je Italijan še vedno iskal prave besede: “No, kaj naj rečem. Seveda je bilo zgodovinsko. Naredili smo nekaj izjemnega. Tudi če bi bil filmski ustvarjalec, scenarist, te zgodbe ne bi mogel tako dobro napisati. Zmaga v MotoGP ob praznovanju 100. obletnice Suzukija, 20 let po zadnjem naslovu in ob 60. obletnici dirkanja. Zmaga v tako težkem letu in tako posebni sezoni… Dosegli smo nekaj zgodovinskega, nekaj, česar si pred sezono niti sanjati nismo upali.”

Davide Brivio si želi, da bi Mir prihodnjo sezono dirkal z enico na nosu svojega Suzukija, a je v končni fazi to odvisno predvsem od Španca samega.

Brivio se je v trenutku zmagoslavja spomnil na moštvo: “Vesel sem za vse nas. Za vse, ki sodelujejo pri projektu. Pred nekaj leti smo začeli iz nič. Potem so prišli ljudje, ki so se projekta lotili z veliko strasti. Ljudje, od katerih večina še ni zmagala, zato so delali še bolj in bili še bolj lačni uspehov. Za največji del uspeha seveda gre zasluga voznikoma: Joan je bil neverjeten – mislim, da imamo pred seboj nekoga, ki je res poseben. Tudi Alex je opravil neverjetno delo. Še posebej če upoštevamo, da se je poškodoval in če ne bi naredil nekaj napak, bi lahko bil tudi on tam, kjer je danes Joan. Mislim, da ta sezona kaže, da smo bili konkurenčni z obema voznikoma. Joan je bil bolj konstanten. Večkrat se je uvrstil na stopničke in morda naredil kako napako manj ter zato osvojil naslov. Zelo smo ponosni na to, kar smo dosegli.”

Prvi mož ekipe Suzuki Ecstar si želi, da bi Mir prihodnje leto dirkal s številko 1 na nosu svojega Suzukija GSX-RR: “O tem še nismo govorili. Bilo bi lepo, ampak ne vem,” o možnostih, da se mu uresničijo želje dvomi Brivio: “To je odločitev voznika, ker je v tej moderni dobi številka tudi logotip, gre tudi za blagovno znamko, od katere so odvisni tudi posli. Želel bi si enico, a je vse skupaj odvisno predvsem od Joana.”

Članek je objavljen tudi na vmax.si