Sunswift eVe proti Tesli

Avtor prispevka: , objavljeno 28. avgusta 2014 .

Avstralska skupina študentov iz univerze New South Wales je načrtovala in izdelala hibridni osebni avtomobil na solarne celice in z njim postavila nov rekord z enim polnjenjem. Z avtomobilom, pri katerem so za test sončne celice izklopili, so odpeljali kar 500 kilometrov s povprečno hitrostjo 100 km/h z enim polnjenjem baterij.

Sicer gre le za dvosedežnika, a avtomobil bi lahko bil hitro na voljo za praktično uporabo, saj naj bi kmalu dobil dovoljenje za uporabo na avstralskih cestah. S tem bi to postal tudi prvi avtomobil, ki bi ga lahko registrirali za cestno uporabo s sončnimi celicami in tako bi postal resna konkurenca Tesli. Morda velja omeniti dve pomanjkljivosti in to sta že omenjeni, le dvosedežnik in pa karbonsko ohišje, kar pa nič ne olajša serijske proizvodnje.

Omeniti velja, da ima avtomobil vgrajen zelo precizen napajalnik s 60V, ki na izhodu omogoča 3,2A toka. Pri Texas Instrumentsu pa so razvili posebne pretvornike napetosti, ki le to regulirajo med 4,5 in 18 V, ter zagotavljajo naslednje tokove 3/2/2 in 3/1/1 Ampera. S strani podjetja Interesil je bil razvit tudi poseben kontroler za 3A, ki ustreza 12, 24 in 48 Voltnim zahtevam avtomobilskih standardov. Vsa elektronika deluje v območju med – 55 in + 150 stopinjami Celzija, predvsem pa kontroler pri 80 Voltih zagotavlja kar 98% izkoristek.

 

https://www.youtube.com/watch?v=kcqF99b1uJw#t=12

Foto: Sunswift

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchPortugueseRussianSpanish