Nesrečni ovinek Dunlop

Avtor prispevka: , objavljeno 11. novembra 2014 .

V nesreči v istem zavoju Dunlop, kjer je letos svojo nesrečo doživel Jules Bianchi in jo odnesel z zelo hudimi poškodbami glave, je takrat Martin Brundle zadel varnostnika, ob čemer jo je prostovoljec odnesel z zlomljeno nogo.

Obe nesreči imata marsikaj skupnega. V obeh primerih je na stezi močno deževalo, in v obeh primerih je voznik zletel s steze, potem ko je delovni stroj umikal drugi dirkalnik, ki je s steze zletel nekoliko prej.

Leta 1994 je Brundle za malenkost zgrešil delovni stroj in priče dogodka, vključno s samim Brundlom, so prepričani, da je bila še velika sreča, da se je vse skupaj končalo »le« z zlomom varnostnikove noge.

Sezona 1994 je bila prepolna poškodb in strašljivih nesreč, najbolj znani sta seveda tragični nesreči, ki sta vzeli življenji Rolanda Ratzenbergerja in Ayrtona Senne na VN San marina v Imoli o koncu aprila, oziroma začetku maja.

Brundle je pozneje priznal, da se je med vrtenjem in nemočnemu drsenju proti težkemu bagru zbal za svoje življenje. Preskočimo v leto 2014, in Jules Bianchi je imel v precej podobni nesreči precej manj sreče kot sedanji komentator dirk Formule 1.

Mladi Francoz je več kot mesec dni po svoji nesreči še vedno v komi. Edina pozitivna stvar, ki jo lahko v tem primeru sploh vidimo, je poudarjeno razmišljanje o tem, kako stoječe dirkalnike ob stezi odstraniti čim prej in čim varneje.

A dirka pred dvajsetimi leti je postala klasična, saj je Damon Hill uspel v neposrednem boju premagati Michaela Schumacherja in se mu z le eno dirko preostanka približati na eno samo točko zaostanka.

Hill je prišel na Japonsko vedoč, da bi Michaelova zmaga, pri čemer bi on bil tretji ali slabši, že pomenila, da bi Schumacher Japonsko zapustil kot svetovni prvak.

Dirkaški konec tedna v Suzuki 1994 se je za Benetton začel zelo dobro, saj je Schumacher osvojil najboljši startni položaj in ob tem Hilla premagal za 0.4 sekunde. Na tretjem mestu je stal Heinz-Harald Frentzen v Sauberju, medtem ko je svoj soliden povratek v Formulo 1 s četrtim startnim mestom potrdil Nigel Mansell.

Kot rečenu, Schumacher bi ob ugodnem razpletu lahko že na japonskem postal svetovni prvak; potreboval bi zmago, Hill pa ne bi smel biti boljši kot tretji. Ta verjetnost se je po zelo zanesljivih vožnjah na treningih in kvalifikacijah zdela še kako verjetna.

Brundlu pa so na misel prihajali potencialni varnostni pomisleki, saj je imel hudo nesrečo že v Braziliji, in to témo je načel tudi na dirkaškem sestanku pred dirko. Predvsem je bil alarmiran zaradi uporabe traktorjev in drugih delovnih strojev tik ob stezi, medtem ko je dirka normalno tekla ob praktično nezmanjšanih hitrostih, in je opozoril na zelo resne posledice, ki bi se zgodilo, če bi slučajno kakšen dirkalnik F1 tak delovni stroj tudi zadel. Njegove besede so se žal slednjič izkazale za preroške.

Na samem startu je Schumacher pričakovano prevzel vodstvo, medtem ko se je Frentzen izločil že po nekaj krogih, ko je obtičal v pesku ob stezi.

Po Brundlovi nesreči je prišlo do prekinitve, ki je dirko razdelila v dva dela, in kot so takrat pravila zmedeno zahtevala, so dirko odločili po seštevku časov obeh voženj.

Za dvojico Schumacher in Hill je to pomenilo, da je Schumacher drugi del dirke začel s prednostjo 6.8 sekunde – to razliko je držal v času pred rdečo zastavo. A ko je Schumacher po svojem postanku prišel za McLarnom Mike Hakkinena, pa je Hill uspel priti do skupne zmage, saj se Schumacher nikakor ni uspel prebiti mimo Finca, saj so dirkalniki izpod koles metali ogromne vodne oblake in je bila vidljivost praktično nična.

Ko je Schumacher slednjič le prišel mimo, je odpeljal serijo zelo hitrih krogov in Hillovo teoretično vodstvo manjšal za več kot sekundo na krog. A vseeno je bil prepozen; Hill je privozil zelo pomembno zmago.

Angleža je njegov domači tisk vso sezono kritiziral zaradi nekakšnega mlačnega pristopa do dirkanja in sploh bojev na stezi, in ta zmaga proti vozniku, ki je medtem že veljal za nesporno najboljšega voznika v Formuli 1, v resnično poraznih vremenskih razmerah, je njegove kritike učinkovito utišala.

Hill po svoji zmagi seveda ni mogel ostati neskromen. »To je bilo prvič, da je nekdo v vsej sezoni v enakovrednem boju premagal Schumacherja«, je dejal. To je bila njegova šesta zmaga v sezoni, in še ena bi mu prinesla naslov svetovnega prvaka.

Članek je prispeval Tifosi-Club.si

Foto: MSC

15
Napiši komentar

Prosimo Vpišitee za komentiranje
15 Komentarji avtorjev
  Naroči se  
najnovejši najstarejši z največ glasovi
Pošlji obvestilo