Stoner: Takoj sem se počutil domače

Avtor prispevka: , objavljeno 30. januarja 2016 .

Avstralec Casey Stoner se je danes prvič po letu 2010 vrnil na motocikel Ducatija. Nanj je na zasebnem testiranju moštva sedel v Sepangu, Avstralec pa je okrog steze v Maleziji odpeljal 54 krogov, prav vse na enem kompletu gum. Z lanskim Desmosedici GP15, vendar z Michelinovimi gumami in standardno elektroniko, je postavil čas 2:02.1, na njem pa se je takoj počutil zelo domače.

“Dan je bil zelo pozitiven,” je dejal. “Presenečen sem bil nad tem, kako dobro je vse potekalo. Nisem pričakoval, da se bom na motorju tako hitro počutil tako udobno. Prednji del mi ni najbolj ustrezal, toda vozil sem nov motor na Michelinovih gumah. Imamo kar nekaj prostora za izboljšave, toda mislim, da je paket zelo dober in prav z vsakim korakom smo zadeli v polno.”

Dvakratni prvak je o GP15 dejal: “Na njem je nekaj dobrih stvari, nekaj pa jih bo treba popraviti, da se bom na njem počutil še bolje, tako kot na vsakem motorju. Pogonski agregat je fantastičen, poleg tega pa je zelo stabilen na zaviranjih ter v počasnih zavojih. Kar pa se druge plati (slabosti) tiče, pa je težko vedeti, ali sem dobil tak občutek zaradi gum ali šasije.”

Stoner je bil z informacijami o morebitnih “wildcard” nastopih na letošnjih dirkah zelo skop, je pa bil zadovoljen s časi krogov, ki jih je odpeljal, čeprav zaradi drugih gum in elektronike niso primerljivi s časi, ki sta jih lani dosegala redna dirkača. A dodal je, da si razen tega, da bi Ducatiju pomagal izdelati boljši motor, ni zadal drugih ciljev.

“Inženirji bolje razumejo, kaj jim želim povedati, jaz pa jim podajam informacije. To je po mojem mnenju za zdaj najbolj pomembno. Podal sem jim kar nekaj povratnih informacij, pa čeprav je šlo šele za prvi dan. Nimam specifičnih ciljev, saj sem testni dirkač, ne redni. Moje delo je, da pomagam,” je pojasnil Stoner.

Testne naloge bo v nedeljo nadaljeval le kolega testni dirkač Michele Pirro, ki je danes že preizkusil novega GP16, preden se v ponedeljek začnejo uradna predsezonska testiranja, na katerih pa bo en dan testiral tudi Stoner.

Foto: Ducati