Stoner bi lahko osvojil še več naslovov prvaka

Avtor prispevka: , objavljeno 23. julija 2017 .

Ramon Forcada, cenjen inženir v garažah MotoGP meni, da bi Casey Stoner v svoji karieri, če bi jo nadaljeval, lahko osvojil še več naslovov svetovnega prvaka, saj je bil Avstralec po njegovem mnenju eden izmed najbolj nadarjenih dirkačev, s katerimi je sodeloval.

Stoner je svoj potencial pokazal že na drugi dirki njegove debitantske sezone 2006 v Katarju, kjer je na prvem prostem treningu, po treh zamujenih letih, sedel na motocikel in postavil najhitrejši čas, v soboto pa je osvojil prvi najboljši štartni položaj. Na naslednji dirki v Turčiji je prvič stopil na oder za zmagovalce, potem ko je v cilj pripeljal le za Marcom Melandrijem, toda zatem se je njegov odličen začetek sezone začel kvariti s številnimi padci.

“V tistem letu je padel 23-krat in vsakič zaradi prednje gume,” je pojasnil Forcada, ki je s Stonerjem sodelovanje začel pri LCR Hondi. “Casey je potreboval dober občutek na prednjem delu motocikla, kaj dela zadnji del pa ga sploh ni zanimalo,” pravi Forcada. Po Avstralčevem prestopu k Ducatiju je postalo jasno, da se težave skrivajo v Michelinovi prednji gumi, saj je po prestopu k Ducatiju, ki je takrat vozil na Bridgestonovih gumah, zmagal na desetih izmed 18 dirk v sezoni in postal svetovni prvak.

“Vsakič, ko sva se srečala, je dejal, da Ducatijev motocikel ni najboljši, toda prednja guma mu je omogočala voziti tako, kot je želel in to je bila njegova edina skrivnost,” je izdal Forcada, ki letos sodeluje z Maverickom Vinalesom pri Yamahi, pred tem pa je bil šef ekipe Carlosa Chece ter eden ključnih akterjev pri treh naslovih svetovnega prvaka Jorgeja Lorenza. “Stoner je na motociklu prava pošast. Vedel je, zakaj je hiter, mi pa ne. Morali smo mu dati le točno tak motocikel, kot ga je želel in z njim je lahko delal čudeže. Na stezo je lahko prišel brez, da bi prej na njej vozil in že po treh krogih je postavil rekord. Ni prav veliko dal na svojo fizično pripravljenost, niti ni zgledal kot grški kip, včasih pa je dirkal potem ko je pojedel le eno samo čokoladico. Tako je prišel do svojega prvega najboljšega štartnega položaja. Zamudil je let in na dirkališče je prispel tik ob začetku prostega treninga, pred tem pa je na poti od letališča pojedel le čokolado. Nikoli še nisem spoznal nikogar, ki bi bil tako nadarjen, kot on. Lahko bi osvojil kolikor naslovov prvaka bi želel,” je še dodal Španec.

Foto: Ducati