Stoječih štartov in dvojnih točk ne bo

Avtor prispevka: , objavljeno 26. novembra 2014 .

Zamisel, da bi dirkači dirko po fazi varnostnega avtomobila nadaljevali s stoječim štartom, kakršnega izvedejo na začetku dirke, je padla v vodo, potem ko so ekipe v poštev vzele temperature gum, tlak v njih, ter zapletene postopke za pripravo na stoječe štarte.

Strateška skupina formule ena je predlog zavrnila tudi zaradi vprašanj o ostankih gume, ki se med dirko naberejo izven idealne linije, ki bi v primerih stoječih štartov s štarntih mest močno hendikepirale dirkače, ki bi stali izven mest na očiščeni idealni liniji.

Kot je bilo pričakovati pa v prihodnjih sezonah tudi ne bomo več videli dirk, kjer bi se delile dvojne točke, saj javnost te zamisli letos ni sprejela pozitivno. Bernie Ecclestone je sicer predlagal tri dirke, kjer bi dirkači osvojili dvojne točke, saj naj bi s tem preprečili primere, da bi nek dirkač ali ekipa ostala brez boljše uvrstitve zgolj zaradi enega slabega konca tedna.

Ekipe formule ena pa so Caterhamu in Marussiji dovolile uporabo letošnjih različic pogonskih agregatov, saj bodo le te cenejše od verzij, ki jih bodo proizvajalci ponudili prihodnjo sezono, v Caterhamovem primeru pa bo to tudi omogočilo uporabo letošnje šasije, brez večjih predelav, ki bi bile potrebne za nove verzije pogonskih agregatov. Pravila sicer proizvajalcu dovoljujejo homologacijo ene različice motorja za sezono, dogovorjeno izjemo pa mora sicer odobriti še Športni svet, ki se bo sestal prihodnji teden v Katarju.

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchSpanish