STEINER pohvalil FIA-o, ker je ignorirala nasprotnike sistema HALO

Avtor prispevka: , objavljeno 2. decembra 2020 .

Ta sistem za zaščito glave dirkačev je bil po temeljitih raziskavah prvič preizkušen leta 2016, vendar pa je zaradi svoje estetike naletel na številne kritike. Raziskane so bile tudi druge poti, vendar je po začetni 12-mesečni zamudi sistem Halo leta 2018 postal obvezen v Formuli 1 in Formuli 2, leto pozneje pa tudi Formuli 3.

Sistem Halo je že bil zaslužen za preprečitev hujših poškodb v nekaterih nesrečah, v nedeljo pa je pri grozljivi nesreči Romaina Grosjeana igral vplivno vlogo. Dirkalnik VF-20 je predrl ograjo in Francoz, ki je bil prej nasprotnik uvedbe tega zaščitnega loka, je sedaj priznal, da mu je rešil življenje. “Čeprav so dirkalniki varni, mislim, da moramo imeti še vedno srečo ali pa nekoga nad nami,” je dejal Steiner. “Vsekakor pa je bilo vloženega ogromno dela. Poglejte samo Halo – veliko nas je bilo proti, ko je bil predlagan pred nekaj leti, zdaj pa mislim, da je že rešil nekaj življenj.

Šef ekipe Haas je izrekel zahvalo krovni organizaciji FIA, da je vztrajala pri uvedbi sistema Halo, ki je Romainu Grosjeanu na dirki VN Bahrajna rešil življenje.

Južni Tirolec nadaljuje: “Prepričan sem, da bi morali biti hvaležni ljudem, ki so te stvari porivali naprej. Po nesreči sem govoril z Jeanom Todtom in se mu zahvalil, da si je prizadeval za uvedbo sistema Halo. Enako je s Stefanom Domenicalijem, ki me je poklical in sem mu rekel, dobro da ste vztrajali, čeprav smo bili neverniki. Tako da brez tega vsega trdega dela bi se to končalo drugače,” tako Steiner. Kot je že znano, Grosjean ta konec tedna ne bo nastopil, namesto njega bo v dirkalniku sedel rezervni dirkač ekipe Pietro Fittipaldi.

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchPortugueseRussianSpanish