Statistika Velika nagrada Avstralije

Avtor prispevka: , objavljeno 22. marca 2016 .

Po rezultatih uvodne dirke sezone, ki je minuli vikend potekala v Melbournu, lahko naredimo nekaj statističnih primerjav.

Nico Rosberg je drugič v karieri zmagal v Melbournu. Prvič se je na najvišji stopnički veselil pred dvema letoma, medtem ko je bil pred enaintridesetimi leti najhitrejši njegov oče Keke. Slednji je osvojil sploh prvo dirko na avstralskih tleh, takrat v Adelaide. Rosberg je hkrati zabeležil četrto zaporedno zmago, kar pomeni, da je nepremagan od Velike nagrade Mehike lani. Poleg tega je bila to sedma zaporedna Mercedesova zmaga.

Z drugim mestom je Lewis Hamilton izenačil uspeh Michaela Schumacherja z zabeleženimi šestimi uvrstitvami na stopničke v Avstraliji. Že v soboto se je Britanec v zgodovino zapisal kot eden izmed treh dirkačev (poleg Schumacherja in Ayrtona Senne) z več kot petdeset najboljšimi štartnimi položaji v Formuli 1.

Zgodovinski uspeh je potrebno pripisati tudi Romainu Grosjeanu. S šestim mestom je Haasu privozil prve točke že na prvi dirki za novo moštvo, kar se je nazadnje zgodilo prav tako šestouvrščenemu Miki Salo s Toyoto leta 2002. Poleg tega je Haas prvo ameriško moštvo z osvojenimi točkami  po letu 1986. Takrat jih je zabeležil Alan Jones v Monzi v moštvu Team Haas, ki pa je kljub podobnosti v imenu popolnoma nepovezano z današnjim.

Četrto mesto Daniela Ricciarda je najboljša uvrstitev Avstralca na domačih tleh. To je prej uspelo že Marku Webbru leta 2012. Oba Avstralca sta tudi edina, ki jima je na dirki v domovini uspelo postaviti najhitrejši krog.

Max Verstappen na desetem mestu pri osemnajstih letih je postal najmlajši dirkač, ki je osvojil točke na Veliki nagradi Avstralije. Rekord je prevzel od Daniily Kvyata, na lanski dirki devetnajstletnega dirkača, ki je svojo prvo dirko zaključil deveti. Mladi Rus letos zaradi mehanskih težav ni uspel štartati na dveh zaporednih dirkah v Avstraliji.

Trije dirkači so karirasto zastavico prevozili na istem mestu kot lani: Sebastian Vettel – tretje mesto, Nico Hulkenberg – sedmo mesto in Carlos Sainz – deveto mesto.

Prvič v Melbournu se je zgodilo, da je trinajst dirkačev zaključilo dirko v istem krogu, kar je tudi najvišja številka v zgodovini, ki napoveduje veliko konkurenčnost letošnje štartne vrste.