Stanovnik v Bolivijo pripeljal na 42. mestu

Avtor prispevka: , objavljeno 12. januarja 2014 .

Zaradi neprijaznih vremenskih razmer skrajšali hitrostno preizkušnjo, ki je motoriste pripeljala do velikega slanega jezera v Boliviji. Prvi del druge maratonske etape Stanovnik zaključil na 42. mestu. V skupnem seštevku zaseda 29. mesto. Etapna zmaga Barredi; sledijo Coma, Despres in Pedrero Garcia.

Po deževnem dnevu počitka v argentinski Salti so se v nedeljo, 12. januarja, motoristi ločili od dirkačev v avtomobilih in tovornjakih. Na 782-kilometrski poti v Bolivijo je organizator zaradi nizke oblačnosti, ki je onemogočala vzlet helikopterjev, sicer skrajšal hitrostno preizkušnjo, katero so oteževali dež, nizke temperature in nizka prisotnost kisika zaradi visoke nadmorske višine. Slovenskemu predstavniku, 49-letnemu Miranu Stanovniku, ta etapa ni preveč ustrezala: »Takšnih etap ne maram preveč. Dirkali smo po obronkih gora, po spolzkih makadamih in po suhih strugah rek, mestoma zalitih z blatom. Zato sem vozil z nekim srednjim tempom, ne prehitro in tudi ne počasi.« Danes bo motoriste, ki bodo prenočili v vojašnici, sprejel tudi bolivijski predsednik. »To je res velik dogodek za Bolivijo. Res so lepo poskrbeli za nas: vsi smo dobili nahrbtnike z obleko in copati, tako da smo zdaj vsi oblečeni enako,« je komentiral nočitev v mestu Uyuni blizu največjega suhega slanega jezera na svetu.

Najhitreje je iz Argentine v Bolivijo pripeljal Joan Barreda Bort (Honda) pred Marcom Como (KTM) in Cyrilom Desprejem z Yamaho. V skupnem seštevku ostaja v vodstvu Coma z 38 minutami prednosti pred Barredo Bortom in uro in šestnajstimi minutami pred tretjeuvrščenim Jordijem Viladomsom.

Za konec še podatek o odstopih v razredu motoristov: skupno jih je po informacijah, dosegljivih na spletni strani www.dakar.com, odstopilo že 89, od tega največ, kar 30, na peti etapi.

Jutri je na sporedu 692 kilometrov dolga pot do Calame v Čilu, kjer se bodo motoristi ter dirkači na športnih štirikolesnikih zopet pridružili avtomobilistom in prejeli težko pričakovano tehnično podporo svojih ekip.

 

 

http://miranstanovnik.blogspot.com

Če želiš, nam lahko prek PayPala hitro in varno nameniš donacijo. Vsak prispevek nam pomaga, vaša ekipa Svet hitrosti!

Donirate lahko na tej povezavi ->Doniraj