Spremembe na dirkah MotoGP: izolirane ekipe, dirke brez gledalcev, varnostna razdalja na stopničkah…

Avtor prispevka: , objavljeno 12. maja 2020 .

S pričetkom nove sezone 2020 se obetajo tudi mnoge spremembe v zvezi z dirkami, ki se bodo odvijale. Vsi se zavedajo, da še kar nekaj časa nebo isto, kot je bilo pred korona virusom.

Že na predvideni prvi dirki v juniju v Jerezu bo največja sprememba, da bo dirka potekala brez prisotnosti gledalcev, torej za zaprtimi vrati. Ne bo pa to edina sprememba, ki se obeta. Spremenilo se bo tudi samo obnašanje dirkačev in ekip v parc fermeju in po koncu dirke. Ekipe bodo morale večino svojega časa biti izolirane. Tudi tradicionalnih obredov pri dirkah MotoGP nebo več ali pa bodo spremenjene. Pred začetkom dirke, ko se dirkači postavijo na štartno ciljno ravnino za pričetek dirke, ne bodo smele ekipe več množično stati ob svojim moštvu, vendar bo to dovoljeno samo posameznim članom moštva, ki morajo motocikel pripraviti za dirko. Neve se točno, če bodo mogoče dirkači na krog za ogrevanje odšli direktno iz svojih boksov. Vse novinarske konference in ostale obveznosti, ki spadajo zraven bodo poskušali omejiti na čim manjše število ljudi, vsi pa bodo morali med seboj držati razdaljo dveh metrov. Povečati bo potrebno tudi prostor parc ferme, da bodo lahko ekipe izolirane in imele dovolj medsebojne razdalje za normalno delovanje.

Slovesnost po koncu dirke in slavnostna podelitev pokalov se spremenila. Na odru za zmagovalce bo med dirkači moralo biti obvezno 2m razmaka. Po vsej verjetnosti rokovanja ob prejemu pokala ne bo dovoljeno, prepovedano pa bo tudi slavnostno zalivanje z šampanjcem. Ali bodo morali dirkači nositi maske pa še ni znano.

Ekipe bodo morale biti popolnoma izolirane. Dorna izdeluje nekakšen zdravniški protokol za vsako ekipo. Vsaka ekipa naj bi postala kot nekakšna družina, ki se ne sme družiti z ostalimi družinami, se pravi ekipami. Pred vsako dirko bodo morale ekipe opraviti določene zdravniške teste. Veliko je nejasnosti kako se bi ekipe znotraj garaž držale predpisane 2m distance, saj je skoraj nemogoče komunicirati na taki razdalji in tudi popravljati oziroma pripravljati motor na dirko. Problem lahko nastane, če se v neki ekipi pojavi nekdo z okužbo korone virusa in bi s tem morala celotna ekipa v karanteno in nebi mogla sodelovati na dirki. Mnogi trdijo, da bo kljub strogim ukrepom težko imeti ničelno tveganje za obolelost. Vsi dirkači in osebja morajo biti pred prvo dirko v Jerezu v karanteni 14 dni in tako bodo morali ostati do konca sezone, ter se ne bodo smeli vrniti domov, če prej ne pride do cepiva za virus covid-19. Če posamezna ekipa vstopa v drugo državo, bi morala za 14 dni v karanteno, vendar bodo poskušali narediti, da se karantena naredi za območje Evrope in velja za vse države v katerih bodo potekale dirke za MotoGP.

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchRussianSpanishSlovakSwedish