Spremembe kvalifikacij šele v Španiji

Avtor prispevka: , objavljeno 27. februarja 2016 .

Bernie Ecclestone je potrdil, da nov sistem izločanj na kvalifikacijah še ne bo v veljavi na prvih štirih dirkah sezone v mesecu maju, saj računalniški program, ki bo skrbel za nadzor nad izločitvami, še ni pripravljen.

“Načrtovano je bilo, da bomo lahko z novostmi pričeli že na prvi dirki, vendar ustrezen program še ni pripravljen,” je dejal Ecclestone. “Zato se bo začel novi sistem uporabljati na dirki v Španiji.”

Zato se bodo startna mesta na prvih štirih dirkah letošnje sezone izvedle še po starem modelu.
Kot smo že poročali, je največja sprememba v tem, da bi bilo v vseh treh kvalifikacijskih delih sedem najpočasnejših dirkačev odštetih. Tako bi v finalnem krogu ostala le še dva, ki bi se borila za prvo startno pozicijo.

“To ni bilo to, kar sem jaz predlagal,” je odločen Ecclestone, ki je predlagal drug sistem. “Želel sem da bi se štartna vrsta premešala, tako da tisti, ki bi bil najhitrejši na kvalifikacijah, ne bi stal na prvem mestu in potem pobegnil ostalim. Saj je logično, da bo hiter tudi na dirki. Predlagal sem nekaj povsem preprostega. Kvalifikacije bi ostale, takšne kot so, saj je tak format povsem dober. Če bi dirkač, ki bi bil najhitrejši na kvalifikacijah, zmagal na prejšnji dirki, bi k času s kvalifikacij dodali nekaj sekund, tako da bi se moral prebiti do vodstva, kar bi mu do konca dirke tudi uspelo. S tem bi uprizoril razburljivo dirkanje,” je dejal Ecclestone.