Sprememba navideznega varnostnega avtomobila

Avtor prispevka: , objavljeno 5. novembra 2014 .

Med brazilskim dirkaškim vikendom bodo v formuli ena testirali nov sistem virtualnega varnostnega avtomobila, po tem, ko so ga prvič testirali pretekli vikend v Austinu. Namreč po nesreči Julesa Bianchija na japonskem, so se pri mednarodni avtomobilistični zvezi FIA odločili, da je potrebno varnost popeljati na višjo raven, predvsem v času rumenih zastav. Namreč kot vemo dirkači med rumenimi zastavami zmanjšajo, a ne zadosti, varnostni avtomobil pa bi bil preveč zamuden (predvsem zaradi televizijskih pravic).

V ZDA so tako prvič preizkusili navidezni varnostni avtomobil, na prvem in drugem treningu, ki pa je sedaj za Brazilijo še izboljšan. Fernando Alonso je svoje videnje glede navideznega varnostnega avtomobila opisal takole: “Menim, da je ideja v redu, nekaj podobnega kot smo se pogovarjali že v Rusiji. Sicer je zadevo potrebno še nekoliko izboljšati in prilagoditi, saj smo v radiu včasih slišali nek zvok, včasih pa ne. Verjamem, da se bo vse skupaj hitro uredilo in kot je potrebno, da bo postala formula ena še bolj varna.”

FIA je tako zbrala priporočila in kritike dirkačev, ter se tako za Brazilijo pripravila na nov test. Predvsem bodo razliko v času sedaj podaljšali iz merjenja na 50 metrov na kar 200 metrov, kar bi moralo zadostovati. Čas, ki ga ima dirkač na voljo, da zmanjša hitrost bo sedaj podaljšan na 10 sekund, prav tako bo 10 sekund trajal čas (pred koncem), ko bo dirkač obveščen o koncu varnostnega avtomobila. Celoten sistem in koncept je pohvalil tudi šef Williamsa Rob Smedley: “Potrebno je uvesti le še nekaj popravkov in izboljšav, ki pa niso veliki. Zadovoljni so tudi dirkači, ki so imeli vsi zelo dobro in pozitivno mnenje. Torej celotna slika je že na samem začetku zelo pozitivna.”

Foto: FIA