Soči: Hamilton Ferrariju ukradel zmago

Avtor prispevka: , objavljeno 29. septembra 2019 .

Lewis Hamilton je zmagovalec dirke za VN Rusije, potem ko je moštvo Ferrari znova postalo žrtev svojih moštvenih ukazov in težav z dirkalnikom Sebastiana Vettla. Drugi je bil Valtteri Bottas, Charles Leclerc, ki je dirko začel s prvega mesta, pa je bil na koncu tretji.

Vettel, ki je dirko začel s tretjega mesta, se je mimo Leclerca in Hamiltona izstrelil v vodstvo že v drugem ovinku dirke in si hitro nabral nekaj prednosti. dogajanje je umiril varnostni avtomobil, ki je na stezo zapeljal zaradi trčenja Romaina Grosjeana, Daniela Ricciarda ter Antonia Giovinazzija. Ko se je dirka nadaljevala, je Vettel iz moštva prejel ukaz, naj Leclerca, ki mu je na štartu nekoliko pomagal z zavetrjem, spusti predse, toda Nemec je vodil z sekundo in pol prednosti, v ozadju pa je na rdeča dirkalnika že pritiskal tudi Hamilton, zato štirikratni svetovni prvak ni želel upočasniti. Na pozive, naj Leclerca spusti naprej, je odvrnil, naj se mu moštveni kolega najprej približa, zatem pa je Nemec odplejal niz hitrih krogov in si nabral preko pet sekund prednosti.

Ker ni šlo na stezi, so se pri Ferrariju odločili, da mesta zamenjajo z zgodnim postankom Leclerca. Ta je na dirkalnik namestil nove gume štiri kroge pred Vettlom in v tem času zmanjšal Vettlovo prednost, tako da je prevzel vodstvo, ko je Nemec opravil s svojim postankom. Toda le nekaj trenutkov po postanku je Vettel parkiral dirkalnik ob robu steze. Po prvih podatkih naj bi šlo za okvaro sistema za regeneracijo energije MGU-K.

Parkirani dirkalnik jeznega štirikratnega svetovnega prvaka, ki je ob izstopu iz dirkalnika po radijski zvezi besno dejal, naj se v F1 vrnejo V12 motorji, je izzval aktivacijo virtualnega varnostnega avtomobila. Tega so pri Mercedsu izkoristili za brezplačen postanek Hamiltona in Bottasa, saj je Leclerc moral na stezi voziti z zmanjšano hitrostjo. Oba sta na dirkalnike namestila mehke gume. Dirko je zapletel še odstop Georga Russla med fazo VSC, zaradi katere je na stezo zapeljal pravi varnostni avto. Pri Ferrariju so se vendarle odločili za postanek Leclerca, ki je prav tako nadel gume mehkih zmesi. Toda po postanku je Monačan izgubil mesto proti Bottasu, katerega pa mu do konca dirke, kljub temu, da naj bi bila Ferrarijeva dirkalnika hitrejša, ni uspelo nadoknaditi.

Hamilton je tako zlahka in zelo nepričakovano osvojil že 82. zmago, tako da ga od rekordne znamke 92. zmag, ki ga še vedno drži Michael Schumacher, loči le še deset zmag. Britanec ima pet dirk pred koncem 72 točk prednosti pred Bottasom.

Max Verstappen se, čeprav se je v zadnjih krogih precej približal Leclercu, tokrat ni mogel umešati v boj za stopničke in je v cilj pripeljal na četrtem mestu, potem ko je dirko zaradi kazni za menjavo motorja, začel z devetega.Peti je bil Verstappnov moštveni kolega Alex Albon, ki je dirko začel iz boksov.

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchPortugueseRussianSpanish