So pri Mercedesu Russella pustili na cedilu?

Avtor prispevka: , objavljeno 24. septembra 2023 .

Vajeti moštva Mercedes na dirki v Suzuki v rokah ni držal Toto Wolff, ki je bil odsoten, to pa se je poznalo tudi na poteku dirke in predvsem dinamiki med dirkačema.

Lewis Hamilton in George Russell sta se že takoj na začetku dirke ujela v medsebojni dvoboj, ko je Russell poskušal izkoristiti napako Hamiltona in ga prehiteti. Izkušenejši Britanec je mesto zlahka pridobil nazaj na štartno ciljni ravnini. Le nekaj krogov kasneje se je dvoboj ponovil, a tokrat je bil Hamilton pri obrambi zelo agresiven in je Russella potisnil s steze. Na srečo obeh ni prišlo do kontakta in sta lahko dirko nadaljevala, je pa Russell vprašal moštvo, s kom se želijo boriti. “Želite da se boriva med sabo, ali z drugimi,” je vprašal po radijski zvezi.

Hamiltonovo obrambo je pod drobnogled vzelo tudi vodstvo dirke, vendar niso videli nič spornega, zato Hamiltona niso kaznovali. Strasti so se nato v nadaljevanju dirke umirile, Dirkača sta ubrala različni taktiki in tako nekaj časa nista vozila blizu drug drugemu. Vse do zadnjih krogov dirke, ko je Russel na taktiki enega postanka povsem obrabil gume, Hamilton pa ga je dohitel, nanj pa je pritiskal Carlos Sainz.

Sedemkratni svetovni prvak je ekipo pozval k moštveni igri. “Izgubili bomo obe mesti,” je dejal in Russell ga je po izmenjavi sporočil po radijski zvezi, kjer je očital ekipi, da bi morali prej misliti na moštveno igro, Hamiltona spustil naprej, sam pa ostal nemočen proti Sainzu, čeprav so Hamiltonu dali navodila, naj ne pobegne Russelu, tako da se bo le ta lahko branil z DRS-om.

Španec v Ferrariju je kljub temu zlahka prehitel Russella in se podal v lov na Hamiltona, ki pa se je uspel oddaljiti dovolj, da do poizkusa prehitevanja ni prišlo. Prav ta razlika pa je razkrila napako v potezi moštva, ki je Russella stala višje uvrstitve.

Hamilton je dirko končal sekundo pred Sainzem, Sainz pa sedem sekund pred Russellom. DRS, ki ga je Hamilton za kratek čas nudil Russellu je bil neučinkovit, saj je DRS zaradi bližine Russella imel tudi Sainz.

Mercedes je z ukazom o zamenjavi sicer preprečil najslabši scenarij, da bi Sainz prehitel oba, toda z nekaj več poguma bi lahko oba dirkača v cilj pripeljala pred Ferrarijem, glavnim tekmecem ekipe v konstruktorskem prvenstvu, ki po Suzuki zaostaja le še za 20 točk.

Namesto da so Russellu ukazali, da Hamiltona spusti predse, bi lahko Hamilton ostal za mlajšim kolegom in ga v preostalih treh krogih dirke branil pred Sainzem. Imel je dovolj hitrosti, da ga dirkač Ferrarija ni mogel napasti na pospeševanjih, s tem pa bi lahko dajal dovolj prednosti Russellu, Russell pa bi njemu nudil DRS, ki bi izničil DRS, ki ga bi imel Sainz.

Bi pa moral v tem scenariju Hamilton na koncu biti pripravljen priznati poraz Russellu, saj bi bila zamenjava mest na ciljni črti lahko preveč tvegana, sodeč po tem, kar smo videli prej med dirko, pa na kaj takšnega sedemkratni prvak ne bi bil pripravljen pristati, namestnik Tota Wolffa pa prav tako ni bil pripravljen tvegati.

Mercedes je na ta način v Suzuki izgubil štiri točke proti Ferrariju, izguba pa bi bila lahko pol manjša.

Če želiš, nam lahko prek PayPala hitro in varno nameniš donacijo. Vsak prispevek nam pomaga, vaša ekipa Svet hitrosti!

Donirate lahko na tej povezavi ->Doniraj