Slovenska Hidria s 110 milijonskim avtomobilskim poslom

Avtor prispevka: , objavljeno 4. aprila 2015 .

Korporacija Hidria je sklenila najpomembnejše dogovore v svoji 45-letni zgodovini, vredne več kot 110 milijonov evrov. Avtomobilskim velikanom bo med leti 2017 in 2021 dobavljala za Hidrio eno najpomembnejših prebojnih inovacij – sistem za hladen vžig dizelskega motorja s senzoriko tlaka. Hidria se tako še bolj krepi v vrhu avtomobilske industrije, saj bo s to inovativno rešitvijo pokrila več kot 30-odstotkov svetovnih potreb tega segmenta.

Sistem za hladen vžig dizelskega motorja s senzoriko tlaka je prebojna inovacija Hidrie, ki so jo kot izjemno že prepoznali tudi največji proizvajalci avtomobilov. Zaradi nje bodo izpusti okolju škodljivih plinov in poraba goriva v sodobnih dizelskih motorjih z oznakama Euro 6.2 in Euro 7 manjši tudi za do 30 odstotkov. Hidria je kot sistemski integrator s partnerji iz Nemčije, Francije in Japonske razvila visokotehnološki sistem, ki meri tlak direktno v valju motorja, informacije o tem pošilja neposredno v osrednji motorni računalnik in tako v realnem času uravnava vbrizgavanje goriva in druge za optimalno izgorevanje ključne parametre. Hidriin sistem za hladen vžig dizelskega motorja s senzoriko tlaka za avtomobilsko industrijo pomeni velik korak k zmanjševanju onesnaževanja okolja, saj bo od leta 2018 vgrajen v najmanj vsak tretji dizelski avtomobil.

Hidria je sistem, zaščiten z 9 mednarodnimi patenti (2 sta še v pripravi), razvijala šest let, vrednost investicije v projekt pa je ocenjena na 25 milijonov evrov. Projekt je tudi pomemben rezultat razvojnega centra SiEVA, to je konzorcija 9 slovenskih podjetij (Hidria AET, Hidria Rotomatika, Cimos, Iskra Mehanizmi, Kolektor, Mariborska livarna, Polycom in TPV), ki s podporo vlade RS s skupnim razvojno-raziskovalnim delom iščejo inovativne rešitve na področju znižanja porabe goriva in škodljivih izpustov. V ta projekt je Sieva vložila več kot 5 milijonov evrov, prijavila 5 mednarodnih patentov in zaposlila 7 razvojnikov. Z razvojnimi sredstvi je pri projektu sodelovala tudi slovenska razvojna banka SID.

Tudi visokotehnološka avtomatizirana oprema za proizvodnjo novega sistema bo v celoti razvita in izdelana v Hidriinem Tehnološkem centru v Kopru. Ta spada pod okrilje Hidrie AET iz Tolmina, ki je nosilec celotnega projekta. Posledično se bo v prihodnjih treh do petih letih prodaja v Hidrii AET  podvojila iz zdajšnjih 30 na 60 milijonov evrov letno.

S temi in ostalimi že sklenjenimi pogodbami Hidria uresničuje jasno zastavljen cilj: do leta 2018 svoje prihodke povečati z zdajšnjih 250 na 350 milijonov evrov. Obenem uspešno nadaljuje z odprodajo poslovno nepotrebnega premoženja in tako s finančnim in poslovnim prestrukturiranjem korporacije, ki ga partnersko podpira konzorcij 8  bank (SID, NKBM, NLB, A banka, Banka Koper, Factor banka, Probanka, Sparkasse), z NLB kot vodilno banko in koordinatorico aktivnosti.

0 0 glasovi
Oceni komentar