Sezona 2021: Petkova PROSTA TRENINGA le še po 60 MINUT

Avtor prispevka: , objavljeno 30. decembra 2020 .

Formula 1 je za sezono 2021 oba petkova prosta treninga skrajšala za vsakič po 30 minut. To je zapisano v novi verziji športnega pravilnika, ki ga je FIA objavila tik pred božičem.

Doslej so imeli dirkači na razpolago dva treninga po 90 minut, po novem pa bodo lahko v petek trenirali le še dvakrat po 60 minut. Tretji prosti trening, kvalifikacije in dirka pa ostajajo nespremenjene. S tem bodo dirkači pred kvalifikacijami opravili tri enourne treninge. Skupen čas treningov se tako v dirkaškem koncu tedna skrajša za uro – namesto štiri samo še tri ure. V členu 32.1. a) se glasi: “Dva treninga, ki vsakič trajata po eno uro in je med njima najmanj dve uri pol, se bosta odvijala drugi dan prireditve.” In odstavek b) dopolni, da se tretji trening, ki traja eno uro, začne sedaj najmanj 19 ur po koncu drugega treninga predhodnega dne.

Formula 1 je za sezono 2021 strnila načrt dirkaškega konca tedna. Ker so za en dan skrajšali dirkaški vikend in se odrekli tradicionalnega medijskega četrtka, bodo dirkači za medije na razpolago šele v petek. Zaradi tega so tudi skrajšali oba petkova treninga. Nadaljnji razlog bi lahko bil tudi spremenjeni okvirni program, ki potrebuje več prostora. Sicer Formula 2 in Formula 3 ne dirkata več skupaj v enem dirkaškem koncu tedna, zato pa so program posameznih serij povečali za eno prireditev. In z W-Series so v okvirni program sprejeli že žensko dirkalno serijo.            

Članek je na voljo tudi na vmax.si       

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchSpanish