Sestanek za več prehitevanj v 2019 ni obrodil sadov

Avtor prispevka: , objavljeno 7. aprila 2018 .

Sobotni sestanek delavne tehnične skupine, ki je moštvom predlagala spremembe, s katerimi bi olajšali prehitevanja že v prihodnji sezoni, ni obrodil sadov. Sestanek je sklical delegat FIE, Nikolas Tombazis, potem ko so se številni gledalci pritoževali nad pomanjkanjem prehitevanj na dirki v Avstraliji.

Inženirji FIE že dalj časa iščejo načine, kako v novi paket pravil, ki bo stopil v veljavo leta 2021, vključiti tudi spremembe, s katerimi bodo prehitevanja lažja. Nekaj možnosti je skupina že našla, želeli pa so jih uporabiti že v prihodnji sezoni, zato so se z moštvi sestali v Bahrajnu, kjer so predstavili svoje zamisli.

Glavna predloga sta bila, večje in višje zakrilce zadnjega krila, s čimer bi povečali učinek DRS-a, ter poenostavljeno prednje krilce, zaradi česar bi dirkalniki lažje sledili drug drugemu. Skupina je ugotovila, da današnja prednja krilca ustvarjajo zračni tok, ki negatovno vpliva na dirkalnik, ki se vozi zadaj, to težavo pa bi lahko odpravili z bolj poenostavljenim krilcem, na katerem bi bilo manj zakrilc.

A moštva niso bila navdušena nad nobenim izmed predlogov, saj denimo DRS ni preveč priljubljen pri gledalcih, tako pa tudi po mnenju nekaterih predstavnikov moštev ne bi bilo prav, da bi težave formule ena reševali s spreminjanjem le tega. Kar pa se tiče prednjega krilca, moštva menijo, da je že prepozno, da bi spremembe vključili v svoje dizajne dirkalnikov za prihodnjo sezono, poleg tega pa bi bilo potrebno opraviti več raziskav, ki bi pokazale, kakšen vpliv bi spremembe imele. Sledil je predlog, da se torej spremembe odložijo na sezono 2020, kar pa bi pomenilo veliko truda in vloženega denarja za zgolj eno sezono, saj bodo obsežne spremembe uveljavljene le sezono kasneje.

Spremembe tehničnega pravilnika za prihodnjo sezono bi morale biti potrjene do 30. aprila, obstaja pa možnost, da Tehnična skupina le te predlaga Strateški skupini, ter nato Komisiji F1, dokončno pa bi jih moral potrditi Športni svét.

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchSpanish