Senzacionalni Quartararo močno presegel pričakovanja moštva

Fabio Quartararo je močno presegel predsezonska pričakovanja moštva Petronas
Avtor prispevka: , objavljeno 20. oktobra 2019 .

Fabio Quartararo je v svoji odlični prvi sezoni v razredu MotoGP presenetil številne gledalce. Presenetil pa je tudi svoje šefe v moštvu Petronas SRT, ki so pred sezono določili cilj, zbrati od 50 do 90 točk. Francoz jih ima tri dirke pred koncem že kar 163, še pred koncem sezone pa si lahko obeta celo tretje mesto v točkovanju dirkačev, od katerega ga loči 13 točk.

Z drugim mestom v Motegiju je že osvojil naslov najboljšega novinca sezone, zdaj pa pravi, da si mora poiskati nov cilj. “Zadovoljen sem, saj smo po testiranjih v Maleziji postavili cilj med 50 in 90 osvojenimi točkami, ter da postanem najboljši novinec sezone,” je povedal. “Zbral sem precej več točk, kot smo pričakovali. Zelo sem vesel za moštvo, saj je to šele naša prva sezona skupaj, moja prva sezona v razredu MotoGP, prav tako pa tudi njihova prva sezona.”

Quartararo kljub temu, da je bil že na nekaj dirkah precej blizu zmage, še vedno lovi najvišjo stopničko. Tudi v Motegiju je za kratek čas vodil, potem pa ga je nazaj prehitel zmagovale, Marc Marquez. Ta je bil po besedah Quartarara sicer precej hitrejši, toda z vožnjo za aktualnim svetovnim prvakom je Fabio imel priložnost posnemati dirkaško linijo dirkača Honde, s čimer je uspel zmanjšati obrabo zadnje gume. “Marc je bil ta konec tedna hitrejši, toda preučil sem njegovo linijo in to mi je pomagalo pri ohranjanju zadnje gume. V prvi ovinek sem na treningih in kvalifikacijah pripeljal hitreje, ter nekoliko izven linije. Na dirki pa sem vozil Marquezovo linijo in mislim, da mi je to pomagalo zmanjšati obrabo gume. Žal nisem bil dovolj blizu, da bi videl še kaj drugega, kar nam manjka, vsekakor pa je pomembno, da odpravimo težave na pospeševanjih. Med dirko sem se naučil paziti na gume, tako da sem na koncu še vedno lahko odpeljal dobre kroge.”

V zadnjih krogih je na Quartarara začel pritiskati Andrea Dovizioso, zato je moral ohraniti hiter tempo. “Na koncu je Dovi zaostajal okrog štiri sekunde, nato pa me je ujel kot metek. Ni bilo lahko obdržati to drugo mesto, saj sem v zadnjem krogu moral voziti, kot da se borim za zmago, saj so se ponujale pomembne točke za prvenstvo,” je še dodal.