Šef Yamahe ne brani Rossija

Avtor prispevka: , objavljeno 27. oktobra 2015 .

Čeprav je moštvo Yamahe vložilo pritožbo zoper kazen, ki so jo komisarji naložili Valentinu Rossiju zaradi povzročitve nesreče Marca Marqueza v Maleziji, šef ekipe Lin Jarvis ne brani dejanj svojega dirkača, saj meni, da je z izjavami po dirki v Avstraliji sam izzval maščevanje Španskega tekmeca.

Rossi je po dirki v Avstraliji napadel Marqueza, češ da pomaga Jorgeju Lorenzu v boju za naslov, verbalne napade pa je nadaljeval tudi na tiskovni konferenci v Maleziji. Napetost se je stopnjevala tudi na prostih treningih, kjer je Rossi upočasnil vožnjo, saj ni želel, da mu Marquez sledi in preučuje njegovo vožnjo, vse skupaj pa je doseglo vrelišče v sedmem krogu dirke v Sepangu, ko je Italijan dirkača Honde namerno stiskal proti robu steze v 14. ovinku.

Marquezu, ki je želel ostati na stezi, je zmanjkalo prostora, dirkača pa sta se celo dotaknila, pri čemer je Rossi navidez brcnil v tekmečevo prednjo zavoro na krmilu, zaradi česar je ta padel.

Komisarji so ocenili, da je izkušeni Rossi z neodgovorno vožnjo, to je namerna vožnja izven linije, povzročil nesrečo, ter mu v skladu s pravilnikom dodelili tri kazenske točke. Zaradi predhodnega prekrška pa je Italijan pred zadnj dirko v Valenciji zbral toliko kazenskih točk, da bo moral to dirko začeti z zadnjega mesta.

“Incident na stezi je posledica razgretih dvobojev med Marcom in Valentinom na zadnjih nekaj dirkah,” je dejal Jarvis. “Valentino je po zadnji dirki Marca obtožil, da želi vplivati na izzid letošnjega prvenstva. Na dirki pa mislim da smo videli Marcovo maščevanje za Valentinove izjave v medijih. Čeprav Marquez ni kršil nobenih pravil, je treba pogledati širšo sliko in se vprašati, zakaj je vozil tako, kot je.”

Yamaha je vložila pritožbo na kazen, a je Jarvis pojasnil, da ni bila vložena zato, ker bi menili, da je Valentino nedolžen. “Naše delo je, da ščitimo dobrobit ekipe,” je pojasnil. “Ne moremo zanikati, da je Valentino storil nekaj, česar ne želimo videti v MotoGPju, vendar pa menimo, da je bila kazen nekoliko prestroga.”

Takšno formalno pritožbo so komisarji soglasno zavrnili, zato so jo v taboru Yamahe sprejeli: “Valentino ponavadi ni nešporten. Ponavadi ne povzroča težav drugim dirkačem, zato smo se kot moštvo pritožili. Ne branim ga. Kazen je dobil, ker so komisarji ocenili, da njegov manever ni v skladu s pravili,” je še dodal Jarvis.

Leave a Reply

Prosimo Vpišitee za komentiranje
  Naroči se  
Pošlji obvestilo