Sebastien LOEB na DAKAR z dirkalnikom, ki ga je zasnoval Ian CALLUM

Avtor prispevka: , objavljeno 14. decembra 2020 .

Triinštirideseta izvedba vzdržljivostnega relija Dakar je že za vogalom, saj se začenja 3. januarja prihodnje leto. Štirinajstdnevnega vzdržljivostnega maratona se bosta udeležila tudi Sebastien Loeb in Nani Roma za volanom dirkalnika BRX Hunter ekipe Bahrain Raid Xtreme.

Dirkalnik je zasnoval Ian Callum, ki se ga spomnimo tudi po številnih reli dirkalnikih, kot so Ford Escort Cosworth ali Ford RS200, pa tudi po Nissanu R390, s katerim so nastopili v Le Mansu. Seveda pa ne gre prezreti njegovih najpomembnejših del za običajne ceste, med katere sodijo Aston Martin DB7, Aston Martin DB9, Aston Martin Vanquish, Jaguar XK, Jaguar F-Type in konceptni Jaguar C-X75.

Nani Roma in Sebastian Loeb bosta sedla za volan dirkalnika BRX Hunter.

Avtomobil bo poganjal Fordov 3,5-litrski EcoBoost motor z dvema turbinskima polnilnikoma, ki zmore 400 KM in 700 Nm največjega navora. Kljub drugačnim občutjem, ki jih sugerira oblika dirkalnika, je motor pospravljen v sprednjem delu, izrez v karoseriji, ki ga vidite na slikah, pa je namenjen rezervnemu kolesu.

Štirikolesno gnana zver bo nastopala v najvišjem razredu T1, med drugim pa bo imela 500-litrski rezervoar za gorivo, kar naj bi zadoščalo tudi za najdaljše etape, sam avto pa tehta 1.850 kilogramov.

Ekipa Bahrain Raid Xtreme bo s svojima dirkalnikoma nastopila v skupini T1.

Prihodnje leto bo na Dakarju prvič dovoljeno nastopiti tudi z dirkalniki, ki jih poganjajo prisilno polnjeni bencinski motorji. Doslej so tekmovalci lahko uporabljali le vozila s prisilno polnjenimi dizelskimi agregati ali z atmosferskimi bencinskimi agregati.