Sebastian Vettel in Ferrari – Neuspela misija

Avtor prispevka: , objavljeno 12. maja 2020 .

Danes so pri Ferrariju uradno potrdili, da ne bodo podaljšali sodelovanja s Sebastianom Vettlom. Nemčevo obdobje pri rdečih se tako ob koncu letošnje sezone končuje. Če lahko že na hitro povzamemo njegovo petletno obdobje pri rdečih, ki sicer še ni končano in nas lahko še demantira v letošnji okrnjeni sezoni, jo lahko označimo z dvema besedama –  neuspela misija. Misija, da bi tako kot je to storil njegov idol in rojak Michael Schumacher povzdignil Ferrari iz sušnega obdobja ter naslov ponovno vrnil v Maranello. Vettel v petih sezonah pri rdečih enostavno ni upravičil velikega zaupanja ter apetitov navijačev Ferrarija. Ob tem pa se zdi, da se njegova pot pri rdečih, vsaj na nek način končuje podobno kot se je tista pri Red Bullu. A pojdimo lepo po vrsti od njegovega prihoda v moštvo do danes, ko je znano, da se njegova zgodba bliža koncu.

Pobegu iz Red Bulla sledi vzpodbuden začetek

Vettel je svoja najboljša leta preživel v moštvu Red Bull, kjer je dominiral pred začetkom hibridne ere ter osvojil štiri naslove. Leta 2014 je Marka Webbra zamenjal mladi Daniel Ricciardo in že v svoji prvi sezoni v novem moštvu zasenčil prej nepremagljivega Nemca. Riccirado je bil namreč v tisti sezoni edini, ki je poleg dirkačev Mercedesa uspel stopiti na najvišjo stopničko. Vettel se na drugi strani ni mogel pohvaliti z več kot enim drugim mestom v Sinagurju. Po vse bolj napetem odnosu med Ferrarijem in Fernandom Alonsom se mu je ob koncu sezone ponudila možnost za prestop v Maranello ter tako uresničitev otroških sanj. Sedaj je imel priložnost, da ponovno postane nesporna številka ena v moštvu ter poskusi doseči to kar je uspelo tudi njegovemu idolu Michaelu Schumacherju – vrniti Ferrari na pota stare slave. Začetek v pri Ferrariju je bil zelo vzpodbuden. Že na drugi dirki v Maleziji je prvi prečkal ciljno črto. Do konca sezone mu je to uspelo še dvakrat ter tako suvereno zaključil na tretjem mestu skupnega seštevka. Apetiti pred sezono 2016 so bili tako visoki, a je bil tokrat daleč od dosežkov prejšnje sezone.

Prelomni trenutek kariere na domačem Hockenheimringu ?

Sezona 2017 je prinesla velike spremembe pravilnika kar so pri Ferrariju vendarle znali izkoristili. Nemec se je ponovno boril za zmage in bil vsaj v prvem delu sezone najboljši dirkač. V Maranellu je zadišalo po naslovu. Vettel je bil namreč v vodstvu skupnega seštevka od prve dirke pa vse dirke v Italiji. Prelomni trenutek te sezone je bila zagotovo dirka v Singapurju, ko je Vettel po dominantnem začetku vikenda dirko zaradi trčenja zaključil že v prvem krogu. Ferrari je proti koncu sezone izgubljal bitko razvoja proti Mercedesu kar je Hamilton s pridom izkoristil. Podobno kot ta se je začela tudi sezona 2018. Ferrari je bil tudi tokrat najmočnejši vendar pa so jih ponovno stale napake tako komandnega pulta kot Nemca samega. Morda ključni trenutek njegove Ferrarijeve kariere je prišel na njegovem domačem Hockenheimringu. Ob prepričljivem vodstvu je na spolzki stezi zdrsnil s dirkališča in tako pokopal upe na zmago. Za nameček pa je dirko dobil Lewis Hamilton. Po tej napaki se nikoli ni uspel pobrati. Zadnji “žebelj v krsto” pa je zabil Charles Leclerc, ki je bil že v svoji prvi sezoni pri Ferrariju povsem enakovreden (oz. boljši) svojemu precej izkušenejšemu kolegu.

Ob tem je pomembno poudariti, da še zdaleč niso bile vse napake njegova krivda. Prav tako se je potrebno zavedati, da sta v času Schumacherjeve vladavine za komandnim pultom sedela Ross Brawn in Jean Todt. Mojstra kakršnih Vettel ni imel na voljo. Še mnogo drugih dejavnikov bi bilo potrebno pri tem upoštevati, a dejstvo je da njegova misija pri Ferrariju ni uspela.

Pri Ferrariju so kljub vsemu želeli nadaljevati sodelovanje s Vettlom, vendar pa ta ni pristal na podane pogoje. Glavno vprašanje sedaj ostaja kdo bo njegov naslednik ter kje (če sploh) bo kariero nadaljeval sam.