Se obeta še ena dirka na Kitajskem ?

Avtor prispevka: , objavljeno 26. januarja 2019 .

Murray Barnett, vodja za sklepanje novih poslovnih partnerjev Formule 1 je nedavno dejal, da bi se v koledar odlično vključila še ena dirka na Kitajskem. Kitajska je sicer že od leta 2004 z dirko v Shanghaju prisotna na koledarju Formule 1. Letos bo tam odpeljana tudi tisoča dirka Formule 1. Formula 1 se tako kot ostale pomembne kategorije zavedajo pomena prisotnosti na Kitajskem, drugem največjem gospodarskem trgu in pomembni lokaciji za avtomobilsko industrijo.

Murray Barnett je v Pekingu na strateški marketinški konferenci Formule 1 za kitajsko državno agencijo Xinhua povedal:

“Želimo imeti še eno dirko tukaj. Verjetno ne v na kratki rok, v bližnji prihodnosti, saj je koledar dirk trenutno izjemno zgoščen. Zagotovo pa si bomo prizadevali najti rešitev, da bi tu imeli še eno dirko. Ob tem poizkušamo pritegniti zanimanje pomebnih ljudi v državi, ki bi nam pri tem pomagali. Ne moremo biti tu samo tri dni v letu, v času dirke. Prisotni moramo biti skozi celotno leto, ter tako pridobiti čim več zanimanja za dirko s strani navijačev.”

Več kot polovica držav, ki trenutno gosti dirko nima svojega dirkača v Formuli 1.

Ma Qing Hua je bil doslej izmed vseh kitajskih dirkačev najbližje temu potem, ko je nastopil na petih petkovih prostih treningih za moštvi HRT in Caterham. Trenutno najbolje kaže Guanu Yu Zhougu, nekdanjemu članu Ferrarijeve dirkaške šole, ki je sedaj član Renaultovega dirkaškega programa. Letos pa bo tudi debitiral v Formuli 2.

Barnett je o njem dejal: “Radi bi ga videli v Formuli 1. To je seveda odvisno tudi od moštev, ki pa se tudi zavedajo, kako pomemben je kitajski trg. Mogoče ga kmalu vidimo v Formuli 1.”

Še ena dirka na Kitajskem bi še dodatno zgostila koledar dirk. Pri Liberty Media so že dejal, da koledar ne bo vseboval več kot 25 dirk. Z dirko v Vietnamu so tako že dodali eno dirko na azijskem trgu ter tako verjetno razširili koledar na 22 dirk.

Barnett je poudaril, da se želijo izogniti ponesrečenim poizkusom novih dirk, kotbsta bila primer Indija in Južna Koreja.

“Naučili smo iz napak storjenih na teh dveh prizoriščih. Zagotovili bomo, da se takšne napake ne ponovijo. Z obema prizoriščema smo imeli kratkoročne pogodbe, sedaj verjamemo, da je najbolje investirati na dolgi rok.”

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchSpanish