Se je Ferrari uštel z novim šefom moštva?

Avtor prispevka: , objavljeno 11. januarja 2019 .

Nekdanji tehnični šef moštva Jordan, Gary Anderson meni, da je Ferrari storil še eno napako, ko so se odločili Mattio Binotta postaviti na čelo ekipe namesto Maurizia Arrivabeneja. Binotto je po slabem začetku nove turbo ere leta 2014 prevzel vodenje oddelka za razvoj motorjev, sredi sezone 2016 pa je napredoval v vlogo tehničnega šefa. Od takrat so pri Ferrariju pokazali nekoliko boljšo formo in izdelali dva dirkalnika, ki sta bila skoraj dovolj dobra za osvojitev naslova svetovnih prvakov.

Anderson meni, da je Binotto zelo dobro opravljal svojo dosedanjo vlogo, napredovanje v šefa moštva pa je za moštvo dvojna slaba poteza. “Binotto je bil zelo dober tehnični šef, zato bi mu morali pustiti, da ostane tehnični šef,” meni Anderson. “Biti šef moštva je stalna služba, ki jo moraš opravljati sedem dni v tednu. Ne gre za nekaj dodatnega. Zagotovo bo to udarec po tehnični plati. Menim, da je ta poteza napačna in da bi morali na čelo ekipe postaviti nekoga drugega.”

Še vedno ni jasno, kdo bo na čelu tehničnega oddelka Ferrarija zamenjal Binotta, čeprav se ugiba, da naj bi bil to šef aerodinamičnega oddelka Enrico Cardile, šef motornega oddelka pa naj bi postal Corrad Iotti. Ferrariju je ob prehodu na nove pogonske agregate grdo spodletelo, izgubljeno pa so nadoknadili šele po petih sezonah. “Ne vidim, zakaj bi najboljšega tehnika postavil za šefa, na političen položaj, ki ni njegova vrlina. Zakaj bi to storil?”

Binotto naj bi bil zelo dober pri povezovanju zaposlenih v oddelkih, katere je vodil, medtem ko naj bi zdaj že bivši šef v ekipi povzročil val medsebojnega obtoževanja, kadar je prišlo do napake. “Tega si ne moreš privoščiti, čeprav je nekdo za napako odgovoren in se moraš prepričati, da krivec razume svoj del krivde, da se to ne ponovi.”

Anderson pravi, da harmonija v ekipi Ferrarija ne bo pomenila veliko, če bo ob tem dirkalnik počasnejši. “Hitro lahko zapraviš nekaj desetink sekunde pri razvoju dirkalnika, potem pa se boriš, da jih nadoknadiš in si znova konkurenčen.”

Poteza Ferrarija, da hitro menjajo šefe moštva, ki se ne obnesejo, se po besedah Andersona lahko močno izjalovi, saj bi tako lahko kmalu ostali tudi brez Binotta, dobrega tehničnega človeka. “Kaj se bo zgodilo ob koncu sezone 2019, če se v boj za zmage umeša še Red Bull in bo Ferrari nenadoma končal na tretjem ali četrtem mestu v prvenstvu? To se lahko zgodi in potem bo tudi Binotto moral zapustiti moštvo. S tem bi izgubili pomemben člen in to zato, ker so ga postavili v položaj, v katerem ne bi smel biti.”

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchSpanish