Schwantz: Marqueza na pogojno kazen!

Avtor prispevka: , objavljeno 14. aprila 2018 .

Prvak 500-kubičnega razreda sezone 1993, Kevin Schwantz meni, da bi moral Marc Marquez zaradi njegove “nevarne” vožnje letošnjo sezono nadaljevati s pogojno kaznijo, tako da bi bil ob naslednjem podobnem incidentu diskvalificiran. Aktualni prvak Marquez se je na dirki v Argentini zapletel v dotik z Aleixom Espargarojem ter Valentinom Rossijem, pri čemer se je slednji znašel na tleh. “Mislim, da je bil Marc kaznovan za svoja dejanja,” meni Schwantz. “Toda morali bi mu izreči pogojno kazen do konca sezone, tako da bi, če se iz kateregakoli razloga po svoji krivdi znova dotakne drugega dirkača, moral predčasno končati dirko. Stvar je v tem, da četudi je šlo za napaki, kjer je prepozno zaviral in je bil v ovinku prehiter za dane pogoje na stezi, je kljub temu svetovni prvak in ve, kaj počne, tako da mora vedeti, da je prehiter še preden vstopi v ovinek po notranji strani drugega dirkača in se ga dotakne.

Če bo videl, da se je uštel in je prehiter, naj dvigne motor in zapelje z linije še pred vrhom ovinka, saj ni potrebe, da vplete drugega dirkača. Ne moreš za vsako ceno zapeljati v ovinek, zadeti sotekmovalca in potem reči le, da si naredil napako in se opravičiti. Vsi vemo, da to ni prav. Vsak kdaj stori napako v kritični situaciji, toda naj se preneha postavljati v takšne položaje, kjer imajo njegove napake posledice in ogrožajo druge dirkače.”

Marquezov preboj iz ozadja, ki še teden dni kasneje buri navijaške strasti, je bil neposredna posledica kazni vožnje skozi bokse, ki jo je Španec dobil zaradi nepravilnega štarta. Schwantz meni, da bi dirkača Honde morali preprosto diskvalificirati, ker ni upošteval navodil, naj dirko začne iz boksov. “Če ni storil kar mu je naročil sodnik na stezi, bi ga morali takoj diskvalificirati. Ugasnil ti je motor, povedali so ti, da moraš dirko začeti iz boksov, česar nisi storil in to je to fante, izločen si iz dirke. To bi ga ustavilo pred neumnostmi, ki jih je storil zatem,” je prepričan Schwantz, ki bi spremenil tudi pravilo o izdaji kazenske vožnje skozi bokse, če te lahko sprožijo “noro jezo”. “Morda v bodoče ne bi potrebovali kazenskih voženj skozi bokse. Lahko bi izdali 30 ali 60 sekundne kazni, ki bi se prištele h končnemu času dirkača. S tem ne bi dali priložnosti, da je dirkač po kazni še vedno na stezi, saj tak dirkač potem vozi z noro jezo. Nikogar ne bi smelo skrbeti za svojo varnost, kadar dirka.

To ni kontaktni šport in dirkač bi moral gledati le, kdo ga bo premagal, ne pa kdo bo trčil vanj.”

Schwantz pa je za konec Marquezu poslal še sporočilo: “Prekleto umiri se. Ni mu treba vsak krog odpeljati na meji izgube oprijema prednje gume, z drsečim zadnji kolesom, na robu padca, ko se komaj še reši. Gladko je hitro, ne grobo. Če voziš na robu padca, se potem zaletavaš v druge. Morda bo moral razmisliti o svoji zunanji podobi. Vemo, da je velik talent, vemo, da je hiter, toda mislim, da bi lahko s hitrostjo presenetil samega sebe, če se nauči voziti umirjeno in hitro.”

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchSpanish