Schumacher kmalu zbujen iz kome?

Avtor prispevka: , objavljeno 3. januarja 2014 .

Nemški Bild poroča, da bodo danes Michaela Schumacherja poslali na slikanje glave, s katerim bodo ugotovili, kako napreduje okrevanje. To pomeni, da bomo najverjetneje danes popoldan deležni nove izjave za javnost, v kateri bodo zdravniki natančneje obrazložili Nemčevo stanje.

Današnji dan pa je po besedah Garya Hartsteina, nekdanjega zdravnika v formuli ena, pomemben za okrevanje. “Nekaj dni po krvavitvah se strdek začne razkrajati. To je povsem normalno, težava je le v tem, da se na območju strdka začne nabirati voda, zaradi česar tkivo zaoteče. Zdravniki pravijo, da ima Michael več krvnih strdkov, zato bi lahko prihajajoči dnevi bili pomembni. V njegov prid govori to, da izrezanega dela lobanje niso namestili nazaj.”

Profesor Uwe Kehler, primarij nevrokirurgije v Hamburgu, ki spremlja Schumacherjevo okrevanje je pojasnil, da bi Michael lahko ostal v komi še nekaj tednov ali mesecev, če se stanje poslabša. “Ponavadi pacienta po takšnih poškodbah iz kome obudimo po dveh do treh tednih. Toda potem včasih traja nekaj dni ali celo tednov, da pacient odpre oči. Žal pa je mogoče tudi, da se ne zbudi, tako kot je treba,” je pojasnil Kehler, ki je dodal, da je obdobje stabilnega stanja dobre znak. “Prve ure in dnevi so ključni pri težkih poškodbah glave. Zaradi naraščanja pritiska v lobanji so prvi trije ali štirje dnevi kritični.

Ko pacient prebrodi to obdobje, se lahko vsem nekoliko oddahne, čeprav to še ne pomeni da bo pacient preživel ali povsem okreval. Če ostane stabilen, lahko prenehajo z ukrepi s katerimi zmanjujejo pritisk v lobanji in ga počasi zbudijo iz kome.”

Pariški nevrokirurg Philippe Decq pa je opozoril: “Po težki poškodbi možganov je stanje zelo slabo, če se pacient po treh tednih ne zbudi iz kome.”