“Šalabajzarsko” popravilo dirkalnika Toro Rossa

Avtor prispevka: , objavljeno 13. julija 2017 .

Moštvo Toro Rosso se bo moralo zagovarjati pred komisarji, saj so na četrtkov tehnični pregled dirkalnik Carlosa Sainza pripeljali v “nevarnem stanju”. Vsi dirkalniki morajo pred začetkom dirkaškega konca tedna opraviti tehnični pregled, kjer komisarji potrdijo, da o v skladu s pravili in hkrati varni. Toda komisarji so v četrtek ugotovili, da je bila priveza kolesa na Špančevem dirkalniku poškodovana. Moštvo so o pomanjkljivosti obvestili, a je tam niso ustrezno odpravili, saj so prerezane priveze le zvezali skupaj.

“Pri pregledu dirkalnika št. 55 smo ugotovili, da je priveza kolesa poškodovana,” je tehnični delegat FIE, Jo Bauer, zapisal v zapisniku komisarjem. “Moštvo je bilo o pomanjkljivosti obveščeno, prosili pa smo jih tudi, da poškodovano privezo zamenjajo. Moštvo navodil ni upoštevalo, zato je tehnični delegat lastnoročno pregledal privezo kolesa in ugotovil, da ne le, da je ta poškodovana na več mestih, temveč je na prekinjenem delu le zvezana z vozljem. Iz tega izhaja, da je moštvo vedelo za poškodovano privezo, svoj dirkalnik pa so na tehnični pregled pripeljali v nevarnem stanju,” je še zapisal.

Druga ekipa proizvajalca energijskih pijač Red Bull naj bi tako kršila 3.3 člen športnega pravilnika ter 12.1.1.b mednarodnega športnega pravilnika FIE, ki narekuje, da moštvo krši pravila, če poskuša na dirki zavedno nastopiti z dirkalnikom, ki ni v skladu s pravili.

Priveze koles so pomemben varnostni dodatek dirkalnikov formule ena, saj preprečujejo, da bi kolo v primeru trka poletelo stran od dirkalnika, uvedene pa so bile leta 1998 in se od takrat večkrat izkazale za učinkovite.