SAINZ zahteva za FERRARIJEV test ALONSOV privilegij

Avtor prispevka: , objavljeno 4. decembra 2020 .

Renault je ta teden potrdil, da bo Fernando Alonso nastopil na testu mladih dirkačev po finalu sezone v Abu Dabiju. Udeležba 39-letnega dvakratnega svetovnega prvaka na prireditvi, ki je namenjena zgolj mladim dirkačem, je pri tekmecih naletela na nerazumevanje.

Carlos Sainz, ki se bo za sezono 2021 iz McLarna preselil k Ferrariju, želi sedaj tudi sam dobiti ta privilegij in da lahko že letos spozna svoje nove delodajalce. “Želim testirati za Ferrari. To seveda ni nobena skrivnost, še posebej sedaj, ko je FIA dirkačem, ki niso novinci ali mladi dirkači, odprla vrata. Ne vidim, zakaj jih FIA ne bi nekoliko odprla za vse dirkače,” tako Španec. Renaultova obrazložitev je bila, da Alonso, ki se je leta 2018 poslovil od Formule 1, v preteklih dveh letih ni sodeloval na nobeni dirki kraljevega razreda motošporta. V pravilniku pa je zapisano, da je mladi dirkač tisti, ki v svoji karieri nima več kot dve udeležbi na dirki Formule 1. Sicer Alonso tega kriterija ne izpolnjuje, toda FIA je v njegovem primeru zatisnila obe očesi.

Odločitev FIA-e, da bo Fernando Alonso smel nastopiti na testu mladih dirkačev po finalu sezone v Abu Dabiju, je pri tekmecih naletela na nerazumevanje.

Poleg povratnika v ekipi Renualt, bosta na tem testu vozila še dva druga rutinerja Formule 1 in sicer Sebastien Buemi za Red Bull in Robert Kubica za Alfo Romeo. “Ne bi želel odvzeti sedeža nobenemu mlademu dirkaču,” argumentira Sainz. Ekipe bodo lahko na tem testu uporabile dva dirkalnika. V enem Ferrariju si bosta delo razdelila mladinec Robert Shwartzman in Antonio Fuoco, ki je dejaven v simulatorju. Druga dva Ferrarijeva mladinca, Mick Schumacher in Callum Ilott, pa bosta nastopila za ekipi Haas in Alfa Romeo. Drugi dirkalnik Ferrarija bi tako bil na razpolago za Sainza. “Callum, Mick in Robert bodo še vedno dobili svoj test, če bi jaz sedel v drugem Ferrariju. Ni tako, da bi jim karkoli pokvaril. Zato ne vidim razloga, zakaj tudi sam ne bi dobil priložnosti za testiranje,” tako Španec.

Daniel Ricciardo, ki sicer na tem testu ne bi nastopil, se je v pogledu Alonsa pošalil in dejal, da tako na prosto oko zgleda kot mladi dirkač…

McLaren bi mu vsekakor dovolil, da lahko že letos testira za bodočega delodajalca. Tako da je dovoljenje za njegov nastop v rokah FIA-e. “Ne vem, kaj se bo zgodilo in kaj bo odločila FIA. Lahko pa povem, da bom poskušal vse, da bi bil zraven. Toda ne bom povedal, kako bomo to naredili,” še doda Sainz. Če bo Španec s svojimi triki uspel, bi lahko od tega korist imeli tudi tekmeci. Vendar pa se Daniel Ricciardo, ki se iz Renaulta odpravlja prav k McLarnu, za zgodnji test pri novem delodajalcu ne zanima. “Kar se tiče mene, tako ali tako ne bi sodeloval. Pri meni se začne šele prihodnje leto. Osebno nimam občutka, da bom kaj izgubil.” Da bo bistveno starejši Alonso smel nastopiti na tem testu, pa se Avstralec samo nasmeji. “Fernando živi zdravo in skrbi za telesno pripravljenost. Kaže dobro formo in zgleda dokaj mlado. Menim, da ga s prostim očesom lahko še vidimo kot mladega dirkača.”        

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchRussianSpanishSlovakSwedish