Sainz četrti za ekipo Peugeot Total

Avtor prispevka: , objavljeno 7. januarja 2015 .

V tretji etapi relija Dakar 2015 je čisto nov dirkalnik PEUGEOT 2008 DKR znova pridobil nekaj mest v rokah najbolj izkušene ekipe voznikov do sedaj. V primerjavi z včerajšnjo najdaljšo hitrostno preizkušnjo na reliju je bila današnja etapa veliko bolj umirjena. Pot dolga 284 kilometrov je tekmece popeljala vse do Chilecita v neposredni bližini čilske meje.

Po izjemno naporni hitrostni preizkušnji dan poprej so Carlos Sainz, Stéphane Peterhansel in Cyril Despres uspeli nabrati novih moči za spopad s tretjim dnevom relija Dakar. Čeprav je bila današnja preizkušnja kar zahtevna, pa je bila na srečo precej krajša, tako da se je ekipam uspelo v bivaku Chilecito dodobra spočiti in se pripraviti na naslednji dan.

Tudi današnja etapa pa je predstavljala velik izziv zaradi odprtega in hitrega terena, značilnega za Dakar, ki je karavano popeljal skozi osrčje ene izmed najlepših regij Argentine. Kljub osupljivo lepi pokrajini so zaprašene poti tekmecem povzročile nemalo katero preglavico, preden se bodo jutri napotili v Čile.

Legenda relijev, Carlos Sainz, ki je etapo začel s šestega mesta skupne razvrstitve, je danes zanesljivo in hitro pridobil nekaj mest. Špancu je uspelo pospeševati ritem in hitrostno preizkušnjo končati kot četrti, s čimer je izboljšal svoj položaj v skupni razvrstitvi, kjer se je prav tako zavihtel na četrto mesto. «Zelo vesel sem, saj cel dan nismo imeli z vozilom niti ene težave in na hitrostni preizkušnji nam je uspelo ujeti dober tempo. In zdaj smo tu!» je ves navdušen povedal. «Užival sem: za nami je še en dan dirke in še vedno držimo dobro mesto!»

Francoz Stéphane Peterhansel je današnjo etapo prevozil brez zapletov in dosegel sedmo mesto, ter tako povečal število prevoženih kilometrov svojega mladega dirkalnika. «Na splošno je bil danes dober dan, če odmislimo ves ta prah,» je izjavil na cilju. «Glede na to, da smo zjutraj startali s šestnajstega mesta, je bilo to še težje. Na začetku mi je sicer še uspelo prehiteti nekaj tekmecev, vendar pa je bila v nadaljevanju vidljivost izjemno slaba. Današnja hitrostna preizkušnja je bila krajša in hitrejša od včerajšnje, tako da smo se dobro odrezali. Uspelo nam je potrditi, da je dirkalnik na ravnih dolgih odsekih izjemno hiter, na ozkih predelih, ki so obilno porastli z rastlinjem, pa nekoliko manj.» Zahvaljujoč temu uspehu je Francoz trenutno na 16. mestu skupne razvrstitve. «To da nam je do sedaj uspelo dokazati tak potencial, je zelo spodbudno!» je zaključil.
Cyril Despres pa je uspel izvesti še bolj spektakularen napredek, kar je danes dokazal s štirinajstim mestom etape. S tem se je v skupni razvrstitvi povzpel na 20. mesto. «Ta hitrostna preizkušnja mi je bila zelo všeč,» nam je zaupal. «Dirkalnik mi je zares dal dober občutek. Zavedam se, da se moram še veliko naučiti, a imam na srečo poleg sebe zelo dobrega sovoznika, ki mi je v veliko pomoč. Svoje misli poskušam preusmeriti na mentaliteto voznika avtomobila. Na vseh nevarnih odsekih ali tam kjer lahko zapelješ v kakšno luknjo, si lahko z avtomobilom dvakrat hitrejši kot na motorju! Toda na drugih odsekih pa je zaradi zaviranja in ozkih zavojev ravno obratno, tako da uspejo motoristi tam voziti dvakrat hitreje kot avtomobili. To je moj velik izziv, vendar pa se vsak dan po malem česa naučim!»

Po zaključku tretje etape je Bruno Famin zelo pozitiven: «Argentino zapuščamo s Carlosom, ki se približuje zmagovalnim stopničkam, druga dva dirkalnika pa prav tako pridobivata mesta: to mi je zares v pravo zadovoljstvo glede na število testnih voženj, ki smo jih opravili pred prihodom v Južno Ameriko. Kot vedno se zelo dobro zavedamo razdalje, ki je še pred nami, in dejstva, da bodo razmere postajale še težje, vendar pa imamo trenutno tri dirkalnike na dobrih mestih in naši trije vozniki opravljajo svoje delo izjemno dobro. Še naprej bomo ohranili ponižen pristop: cesta pred nami je še dolga in jutri nas čaka puščava Atacama, ki predstavlja izjemno zahteven zalogaj.»

Jutri: 4. etapa (Chilecito-Copiapo): sreda, 7. januar ob 6 h14 po lokalnem času. 909 km, od tega 315 km hitrostne preizkušnje.

Skupna razvrstitev po 3. etapi:

1 Nasser Al-Attiyah (QAT)/Matthieu Baumel (F) Mini 9h 21min 26s
2 Giniel de Villiers (RSA)/Dirk von Zitzewitz (D) Toyota 9h 26min 44s
3 Orlando Terranova (ARG)/Ronnie Graue (ARG) Mini 9h 39min 41s
4 Carlos Sainz (E)/Lucas Cruz (E) Peugeot 2008 DKR 9h 40min 58s
5 Yazeed Al-Rahji (SAU)/Timo Gottschalk (D) Toyota 9h 41min 34s
6 Krzysztof Holowczyc (PL)/Xavier Panseri (F) Mini 9h 46min 50s
7 Erik van Loon (NL)/Wouter Roesegar (NL) Mini 9h 49min 09s
8 Bernhard Ten Brinke (NL)/Tom Colsoul (B) Toyota 9h 57min 48s
9 Carlos Sousa (P)Paulo Fiuza (P) Toyota 10h 03min 18s
10. Christian Lavieille (F)/Pascal Maimon (F) Toyota 10h 05min 04s
16 Stéphane Peterhansel (F)/J-P Cottret (F) Peugeot 2008 DKR 10h 34min 15s
20. Cyril Despres (F)/Gilles Picard (F) Peugeot 2008 DKR 10h 51min 37 s

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchSpanish