Russell: Ne vem kaj se dogaja z nekaterimi odločitvami FIE

Avtor prispevka: , objavljeno 2. aprila 2023 .

George Russell je podvomil v odločitve vodstva dirke v letošnji sezoni in izrazil nezadovoljstvo nad nepotrebno rdečo zastavo ob prvi nesreči za VN Avstralije.

Dirka v Albert Parku je bila prvič ustavljena v devetem krogu, ko je Alex Albon trčil v zaščitno ograjo. Vodstvo dirke je na stezo najprej poslalo varnostni avtomobil, nato pa je bila dirka prekinjena z rdečo zastavo, saj naj bi bilo po mnenju FIE na stezi preveč peska in ostankov.

Dirka je bila nato prekinjena še dvakrat, kar je rekord, saj še nikoli nismo videli treh rdečih zastav na eni dirki, vse skupaj pa se je končalo v zelo dvomljivih okoliščinah, zaradi katerih je moštvo Haas vložilo protest zoper končne rezultate.

Ameriška ekipa upa, da bodo uspeli spremeniti vrstni red, s katerim bi stopničke s tretjim mestom osvojil Nico Hulkenberg, ki je sicer dirko končal na sedmem mestu.

FIA je bila kritizirana že na prejšnji dirki v Savdski Arabiji, kjer je na stezo bil poslan varnostni avtomobil, čeprav je Lance Stroll okvarjeni dirkalnik parkiral izza ograde, na pomožno cesto.

V Avstraliji je največ izgubil prav Russell, ki je v trenutku varnostnega avtomobila sicer vodil, nato pa v bokse zapeljal na menjavo gum in padel na sedmo mesto, dirka pa je bila nato prekinjena zaradi česar so tekmeci okrog njega gume lahko zamenjali med prekinitvijo. “Rdeča zastava je bila popolnoma nepotrebna,” je dejal Britanec. “Res da je bilo na stezi veliko peska, toda idealna linija je bila čista. V preteklosti smo že videli precej slabše pogoje. Odločitev me spominja na odločitev v Džedi, ko je bil na stezo poslan varnostni avtomobil zaradi dirkalnika, ki je bil umaknjen s steze.

Ne vem, kaj se dogaja z nekaterimi odločitvami. S zvezo FIA poskušamo stvari izboljšati, a kot kaže je to velik izziv.”

Dirkač McLarna, Lando Norris, je mnenja, da rdeče zastave niso bile izobešene zaradi varnosti, temveč zaradi ustvarjanja bolj napete dirke. “Imam občutek, da smo toliko rdečih zastav videli zato, da je bila dirka napeta. Zlahka bi se tudi meni dirka ponesrečila, saj bi lahko trčil s Hulkenbergom, ko so dirkači vozili izven steze in se vračali na idealno linijo ter vijugali sem ter tja. Poskušali so prirediti šov in tako ima lahko dirkač smolo in se mu delo vse dirke v trenutku poruši.”

Če želiš, nam lahko prek PayPala hitro in varno nameniš donacijo. Vsak prispevek nam pomaga, vaša ekipa Svet hitrosti!

Donirate lahko na tej povezavi ->Doniraj