Rossijeva zmaga nad inženirji botrovala napredku na stezi

Avtor prispevka: , objavljeno 26. julija 2020 .

Valentino Rossi si je moral v svoji garaži izboriti “politično” zmago, da je lahko motocikel za VN Andaluzije nastavil tako, kot želi.

Italijan je dirko začel s četrtega mesta in v cilj pripeljal na tretjem mestu v trojni zmagi Yamahe. Fabio Quartararo je na dirki vodil vse od začetka do konca, Maverick Vinales pa je Rossija ugnal v predzadnjem krogu. Rossi je bil tokrat bolj konkurenčen, kot minuli teden, obrat pa je pripisal novemu šefu mehanikov, Davidu Munozu, s katerim sta uspela prepričati Yamahine inženirje, da so dovolili ubrati drugačne nastavitve, kot jih imata Quartararo in Vinales.

“Bil sem razočaran, ne le na prejšnji dirki, temveč celotno drugo polovico lanske sezone,” je priznal Rossi. “Bil sem počasen in imel veliko težav, toda tokrat smo ubrali drugačen pristop. Močno se trudimo, saj morava z Davidom pritiskati na Yamaho. Gre bolj za političen problem, a sva želela spremeniti nastavitve in nisva odnehala. Občutek je bil boljši že v petek. Ekipa mi je veliko pomagala, saj so mi dali povsem drugačen motor in s tem se je prižgala luč na koncu tunela.”

Italijan je dodal, da mu mora Yamaha zaupati še naprej, saj bosta s Quartararojem v prihodnji sezoni zamenjala moštvi. “Pri Yamahi mislijo, da moram voziti tako kot Fabio in Maverick, ker sta hitra in močna. Toda potrebujem njihovo podporo, saj sem trenutno še v tovarniški ekipi, prihodnje leto pa bom pri Petronasu. Zato mi morajo zaupati. Morda na stezi nisem hitrejši od Fabia in Mavericka, toda še vedno lahko odpeljem dobre dirke.”

Lin Jarvis, šef Yamahinega moštva, je dejal, da je Rossi znova dobil “svoj” motocikel in s tem tudi boljši občutek zanj. “Večina naših Yamah ima podobno okno za nastavitve. Območje v katerem delujejo je precej običajno. Toda Vale je imel težave s tem. Bil je razočaran in želel je nekaj sprememb po prvi dirki. Odločili smo se, da mu to omogočimo, saj nismo imeli veliko izgubiti. Včasih ni najbolj enostavno prepričati japonskih inženirjev, saj imamo veliko podatkov in informacij od drugih dirkačev, ki so hitri. Zakaj bi torej šli v drugo smer? Toda Valentino ima veliko izkušenj in ve, kaj mu odgovarja. Želel je spremembe, katere smo mu omogočili. Nebi rekel, da smo s tem rešili vse njegove težave, toda na motorju se počuti bolje. Počuti se, kot da je to njegov motor, zato je lahko tudi hitrejši,” je še dodal.

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchSpanish