Rossijev odstop v Mugellu naj bi povzročili previsoki vrtljaji

Avtor:
Objavljeno: 24. maj, 2016 ob 6:25

Inženirji pri Yamahi sumijo, da sta Valentino Rossi in Jorge Lorenzo v Mugellu utrpela okvari pogonskih agregatov zaradi nenadnega nihanja vrtljajev motorja čez mejo. Oba agregata sta eksplodirala ob koncu štartno-ciljne ravnine, kjer na zaviranju zadnja guma pri hitrosti okrog 340km/h izgubi oprijem, s čimer se na hitro povečajo vrtljaji motorja, letošnja poenostavljena elektronika pa ni dovolj natančna, da bi preprečila tako imenovano prevrtenje pogonskega agregata.

Rossi je sicer po dirki dejal, da je okvari verjetno povzročil slab sestavni del motorja, vendar njegova teorija ne drži, saj je z istim motorjem, ki je tretji izmed sedmih, ki jih ima letos na voljo, prvič vozil na tretjem prostem treningu v Jerezu, nato pa je z njim vozil še na četrtem treningu, kvalifikacijah, ogrevanjih ter na dirki, na kateri je zmagal. Isti pogonski agregat je uporabil tudi na ogrevanjih in dirki v Le Mansu, nato pa spet v Mugellu. Glede na to, da je na nekaterih treningih vozil z dvema pogonskima agregatoma, pri Yamahi tako ocenjujejo, da je s tem motorjem prevozil okrog 550 kilometrov, kar je za pogonsko enoto precej malo. Zato izključujejo prekomerno obrabo.

Na dirki je Rossi vozil v zavetrju Lorenza, s čimer je bilo hlajenje motorja zmanjšano, zaradi zavetrja pa je obenem dosegal višje hitrosti, kot sicer. Lorenzo je naprimer v 22. krogu dirke zabeležil njegovo najvišjo hitrost na dirki 340.9km/h, Rossi pa je v sedmem krogu, dva kroga pred okvaro, dosegel kar 343.2km/h, pred tem pa v četrtem krogu 342.9km/h, v šestem 342.7km/h, 343.2km/h v sedmem in 342.9km/h v devetem, katerega ni več končal. Da je motor gnal do skrajnih mej, oziroma čez, pričajo tudi napake, ki jih je pri poskusih prehitevanja Lorenza naredil na zaviranju v prvi ovinek. Pri (pre)poznem zaviranju si je pomagal tudi z zaviranjem preko motorja, kar je le že bolj obremenilo pogonsko enoto.

Kljub temu pa pri Yamahi ne želijo zagotovo trditi, kaj je povzročilo okvari, dokler pogonskih enot ne razdrejo in preučijo v tovarni.

4 Comments

 1. Janez Heimer

  24. maj, 2016 at 19:13

  380 kmh?? :-/

 2. Martin Vidmar

  24. maj, 2016 at 21:42

  Al pa karma

 3. Tina Jurgovic

  25. maj, 2016 at 9:27

  Ja možno je, saj se je videlo kako je Rossi silil z glavo skozi zid po ravnini. Če nebi spustil motor bi pa sedel v peskovnik. Lorenzo je bil pač premočan zanj, premagal bi ga edino dober dirkač na Yamahi. Rossi je bil žal prekratek, sicer bi ga prehitel po vseh teh poskusih

 4. Petar Ostojic

  1. junij, 2016 at 9:00

  Ti si oprana v glavi, če bi Lorenzo bil toliko boljši od njega bi mu ja zbežal Al ne?

Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja